
Drugim co do popularności orzechem znanym w naszym kraju jest owoc leszczyny, czyli znany nam wszystkim orzech laskowy. Jego smak jest bardziej delikatny, słodkawy niż smak orzecha włoskiego. Może właśnie ze względu na ten delikatny smak orzech laskowy jest chętniej wykorzystywany w cukiernictwie – do produkcji tortów, czekolad czy pralin. Orzech laskowy zwany jest „orzechem młodości”, a to za sprawą zawartej w nim witaminy E oraz zdolności usuwania z organizmu wolnych rodników.
Orzechy laskowe posiadają wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Są bogate w minerały: cynk, potas, żelazo, miedź, fosfor. Są też kopalnią witamin – zawierają prowitaminę A, witaminy B1, B2, B4, B5, B6, C, E i PP. Powinniśmy je jeść gdy jesteśmy narażeni na stres, zmęczeni i gdy mamy problemy z koncentracją.
Jedzenie orzechów laskowych sprzyja płodności, dlatego też warto wzbogacić o nie swoją dietę, gdy staramy się o potomstwo. Dzięki zawartości witaminy E orzechy wpływają na produkcję spermy, a także chronią przed poronieniami.
Olej z orzechów laskowych jest doskonałym narzędziem w walce z pasożytami jelitowymi, na przykład owsikami. Leczniczo wykorzystuje się również liście i bazie leszczyny. Z liści przygotowuje się napar, który działa przeciwzapalnie, moczopędnie i ściągająco. Taka herbatka działa wspomagająco w leczeniu żylaków kończyn, hemoroidów i zaburzeniach krążenia. Napar można też stosować do robienia okładów w przypadku odleżyn, obrzęków, oparzeń lub czyraków. Natomiast z leszczynowych bazi, tak zwanych „kotków”, robi się herbatkę o działaniu napotnym i stosuje się ją w przeziębieniach. Tłuszcz z orzechów ma zastosowanie w przemyśle do wyrobu farb, w kosmetyce do produkcji mydeł i innych wyrobów perfumowanych.
Na koniec proponuję Wam mały trick na to jak uprażyć i obrać ze skórki orzechy laskowe. Nabiorą wtedy aromatu i będą jeszcze smaczniejsze jako samodzielna przegryzka, albo w potrawach, do których je dodamy.