Orzechowy czwartek: Orzechy makadamia

orzechy makadamia
Macadamia Nuts / Richard Ashurst – https://​flic​.kr/​p​/​9​d​T​CAW

Orzechy makadamia najczęściej kupujemy bez łupin, bo ich łupiny są tak twarde, że nie poradziłby sobie z nimi klasyczny „dziadek do orzechów”. Orzechy makadamia pochodzą z Australii, są wielkości naszego orzecha laskowego. Charakteryzują się tym, że mają (nawet jak na orzechy) wysoką zawartość tłuszczu (76%). W związku z tą zawartością tłuszczu nie nadają się do długiego przechowywania, ponieważ jełczeją.

Jedzenie orzechów makadamia, ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w naszej krwi. Ze względu na zawarty w nich selen i kwas solny jest sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Makadamia bogata jest w żelazo, błonnik, wapń, magnez, mangan, witaminę A, E, niacynę, ryboflawinę, miedź i fosfor. Te orzechy są produktem bezglutenowym. Wskazane są też w diecie kobiet w ciąży, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego chronią płód przed wystąpieniem wad rozwojowych.

Orzechy makadamia  używa się do deserów i ciast, którym nadaje maślany smak. Z orzechów tych produkuje się olej, który składa się w większości z tłuszczów jednonasyconych. Olej ten posiada dość wysoki punkt dymienia. U nas jest mało znany. Wykorzystuje się go także w produkcji kosmetyków ujędrniających i zwalczających cellulit. Stosowany jest też do nawilżania i wzmacniania włosów.

Przeczytaj także:  Orzechowy wtorek: Orzechy laskowe

Uwaga! Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego też uważajmy na to, aby nie stały się przegryzką naszych pupili.

Na koniec mam dla Was przepis na smaczny i prosty deser z użyciem orzechów makadamia:


Fit Przepis: Deser Orzechowo-Czekoladowy
Fit Przepis: Deser Orzechowo-Czekoladowy

(Visited 203 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: