
Orzechy makadamia najczęściej kupujemy bez łupin, bo ich łupiny są tak twarde, że nie poradziłby sobie z nimi klasyczny „dziadek do orzechów”. Orzechy makadamia pochodzą z Australii, są wielkości naszego orzecha laskowego. Charakteryzują się tym, że mają (nawet jak na orzechy) wysoką zawartość tłuszczu (76%). W związku z tą zawartością tłuszczu nie nadają się do długiego przechowywania, ponieważ jełczeją.
Jedzenie orzechów makadamia, ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w naszej krwi. Ze względu na zawarty w nich selen i kwas solny jest sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Makadamia bogata jest w żelazo, błonnik, wapń, magnez, mangan, witaminę A, E, niacynę, ryboflawinę, miedź i fosfor. Te orzechy są produktem bezglutenowym. Wskazane są też w diecie kobiet w ciąży, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego chronią płód przed wystąpieniem wad rozwojowych.
Orzechy makadamia używa się do deserów i ciast, którym nadaje maślany smak. Z orzechów tych produkuje się olej, który składa się w większości z tłuszczów jednonasyconych. Olej ten posiada dość wysoki punkt dymienia. U nas jest mało znany. Wykorzystuje się go także w produkcji kosmetyków ujędrniających i zwalczających cellulit. Stosowany jest też do nawilżania i wzmacniania włosów.
Uwaga! Orzechy makadamia są toksyczne dla psów, dlatego też uważajmy na to, aby nie stały się przegryzką naszych pupili.
Na koniec mam dla Was przepis na smaczny i prosty deser z użyciem orzechów makadamia: