Orzechowa środa: Pistacje

Pistacje

pistachios / Rosana Prada – https://​flic​.kr/​p​/​C​Q​wNB

Podobno orzechy pistacjowe znane są już od 9000 lat. Pistacje są jednym z dwóch gatunków orzechów, o których wspomina Biblia w Księdze Rodzaju. Przez Chińczyków pistacje są zwane „orzechami szczęścia”. Niektórzy nazywają je także „zielonymi migdałami”. Największą popularność zdobyły pistacje w Ameryce, za sprawą lodów pistacjowych. Tam też obchodzi się Międzynarodowy Dzień Pistacji, w dniu 26 lutego.

Pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych orzechów. Są bogatym źródłem miedzi, fosforu i manganu. Zawierają też znaczne ilości magnezu i potasu. To co wyróżnia pistacje od innych orzechów to zawarte w nich karotenoidy, luteiny oraz zeaksantyna. To właśnie te związki mają pozytywny wpływ na nasz wzrok. Jedzenie pistacji zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (schorzenia, które może doprowadzić do utraty wzroku).

Spożywanie około 70 gramów orzechów pistacjowych obniża też ryzyko zachorowania na raka prostaty i płuc, a to za sprawą cennego przeciwutleniacza jakim jest gamma-tokoferol. Ma też korzystny wpływ na przemianę materii, bo mają dość wysoką zawartość błonnika. U chorych na cukrzycę typu 2 jedzenie pistacji codziennie poprawia reakcję naczyń krwionośnych na stres, co wiąże się z mniejszym obciążeniem serca.

Przeczytaj także:  Orzechowy wtorek: Orzechy laskowe

Najlepiej spożywać pistacje w formie nieprażonej i niesolonej. Prażenie wzbogaca te orzechy w szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych, a te zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast zwiększona ilość soli działa niekorzystnie w przypadku osób ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.

Także te orzechy są niezastąpione przy produkcji kosmetyków, ponieważ pomagają w zachowaniu ładnej cery. Służą osobom mającym problemy z suchą skórą. Odżywczo działają na włosy i paznokcie.

Pistacje mają też szerokie zastosowanie w kuchni. Są używane do wyrobów cukierniczych: lodów, tortów, marcepanów, strucli, budyniów. Doskonałe są też jako dodatek do mięs, ryżu czy przystawek.

Łupinki z pistacji bywają też wdzięcznym materiałem do robienia różnego rodzaju ozdób. Na przykład pistacjowych drzewek takich jak tu: http://​www​.spryciarze​.pl/​i​n​s​p​i​r​a​c​j​e​/​4​0​761, albo łupinkowych kwiatków:

Video Thumbnail
Recycle : Pistachio (pista) Shells flower (diy)

pistachios / Rosana Prada – https://​flic​.kr/​p​/​C​Q​wNB Podobno orzechy pistacjowe znane są już od 9000 lat. Pistacje są jednym z dwóch gatunków orzechów, o których wspomina Biblia w Księdze Rodzaju. Przez Chińczyków pistacje są zwane „orzechami szczęścia”. Niektórzy nazywają je także „zielonymi migdała

(Visited 331 times, 2 visits today)
tagi:

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: