Orzechowa sobota: Nerkowce

Nerkowce
12:00 – Snacks / Daniel Panev – https://​flic​.kr/​p​/​5​T​U​AwK

Orzech nerkowca to nasiono tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni. Te jasnokremowe i smaczne orzechy swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, przypominającemu nerkę. Są one miękkie i mają delikatny, słodki, lekko migdałowy smak. Przez wielu są uważane za najsmaczniejsze orzechy świata.

Nerkowce są znakomitym źródłem m.in. wartościowego białka, błonnika, kwasów omega 3, witamin z grupy B, PP, A i E, magnezu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Dzięki zawartym w nich nienasyconym kwasom tłuszczowym są korzystne dla naszego układu krążenia i serca. Powinny je jeść osoby chore na cukrzycę (pobudzają one wchłanianie cukrów przez mięśnie), chorobę niedokrwienną serca czy chorobę wieńcową. Nerkowce łagodzą stany depresyjne, pobudzają pracę mózgu, poprawiają stan skóry. Dzięki zawartej w nich miedzi zapobiegają także pękaniu naczyń krwionośnych, osteoporozie, arytmii i infekcjom.

Nerkowce doskonale sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań mięsnych, owsianki czy domowego musli. Orzechy nerkowca są składnikiem wielu dań z kuchni indyjskiej i chińskiej. Najlepiej jednak jeść je w formie nieprzetworzonej, czyli niedosładzane, niedosalane czy niepanierowane.

A oto przepis na domowe masło orzechowe z orzechów nerkowca:


Maslo orzechowe z nerkowcow
Maslo orzechowe z nerkowcow

(Visited 38 times, 1 visits today)
tagi:

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: