
Kontynuacja poprzedniego wpisu, który nie wyczerpał wszystkich znanych sposobów parzenia naszej ulubionej kawy.
KAWA Z EKSPRESU PRZELEWOWEGO
Takie ekspresy są bardzo popularne u nas, ponieważ łatwo w nich przygotowuje się kawę i są one w miarę tanie. Zaparzanie kawy w takim ekspresie polega na przelaniu wrzątkiem zmielonej kawy znajdującej się w filtrze (najczęściej z wkładem papierowym). Kawa przelewa się do dzbanka ustawionego na płytce grzewczej, która zapobiega przestudzeniu się naparu. Nie należy jednak długo przetrzymywać takiej kawy w dzbanku na płytce, bo traci ona swój aromat.
Akcesoria potrzebne do przygotowania kawy w ten sposób to:
Ekspres przelewowy, filtr papierowy, łyżeczka, szklanka (filiżanka). Ziarna do tak przygotowanej kawy należy zmielić grubo.
KAWA Z EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO
Ekspres ciśnieniowy służy do przygotowywania tylko i wyłącznie espresso. Wszelkie inne pochodne rodzaje kawy takie jak latte, macchiato, capuccino itp. są przygotowywane na bazie espresso. Generalnie parzenie kawy przy pomocy ekspresu ciśnieniowego polega na przelaniu kawy gorącą wodą o temperaturze ok. 88–92 stopni Celsjusza pod dużym ciśnieniem ok. 9–15 barów. Kawę wsypuje się do sitka, ugniata przy pomocy tampera, umieszcza w specjalnej kolbie. Następnie kolbę umieszcza się w tzw. grupie. Gdy woda w bojlerze osiągnie odpowiednią temperaturę, przelewa się ją pod ciśnieniem przez kawę w sitku. Kawa przygotowana w ten sposób powinna mieć na powierzchni warstwę jasnobrązowej pianki zwanej cremą. Niektóre nowoczesne ekspresy ciśnieniowe mają zamiast kolby do umieszczania sitka z kawą, miejsce na umieszczenie gotowych kapsułek z porcją kawy.
Do przygotowania w ten sposób kawy potrzeba nam: ekspresu ciśnieniowego, łyżeczki, tampera, filiżanki (szklanki), ewentualnie gotowych kapsułek z kawą. Ziarna do przygotowania takiego rodzaju kawy mielimy bardzo drobno.
KAWA Z KAFETIERY
Ten rodzaj przygotowania kawy daje podobny ekstrakt kawowy jaki daje ekspres ciśnieniowy. Natomiast przygotowuje się go za pomocą naczynia jakim jest kafetiera czyli specjalny dzbanek. W dolnej części kafetiery umieszcza się zimną wodę, na dolną część nakłada się sitko, które wypełniamy ubitą zmieloną kawą. Na sitko przykręcamy górną część naczynia, tzw. pojemnik na napar. Kafetierę umieszczamy na piecu i podgrzewamy. Gotująca się woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko wypełnione kawą i w górnej części wylewa się gotowy napar.
Utensylia potrzebne do zrobienia takiej kawy to: kafetiera, piec (palnik), łyżeczka, szklanka (filiżanka). Ziarna do przygotowania tego rodzaju kawy mielimy średnio.