Kawowy piątek: Sposoby parzenia kawy (cz.1)

Młynek do kawy
Coffee_Grinder_Zassenhaus / Benjamin Hell – http://​commons​.wikimedia​.org/​w​i​k​i​/​F​i​l​e​:​C​o​f​f​e​e​_​G​r​i​n​d​e​r​_​Z​a​s​s​e​n​h​a​u​s​.​jpg

Istnieje wiele sposobów przygotowywania kawy. Każdy z nas zapewne ma swój ulubiony sposób, ale warto też poznać inne.

KAWA ZALEWANA

Zmieloną kawę w ilości ok. 2 łyżeczek na szklankę wody zalewa się wrzątkiem, pozostawia na ok. 5 minut do zaparzenia. Następnie miesza się, aby fusy opadły na dno. Taki sposób parzenia często nazywany jest błędnie kawą po turecku. W latach 60 i 70 w Polsce chyba najpopularniejszy sposób parzenia kawy.

Oprócz kawy potrzebne utensylia do przygotowania takiej kawy to: czajnik, szklanka (filiżanka), łyżeczka. Najlepiej zaparza się ją gdy jest drobno mielona.

Czajnik
Kettle / www​.toprq​.com/​i​p​h​one – https://​flic​.kr/​p​/​3​h​b​Thv
Filiżanka
Cup / Simon Virr – https://​flic​.kr/​p​/​3​1​y​Sqw
Łyżeczka
Silver souvenir spoon / Wystan – https://​flic​.kr/​p​/​e​L​G​BiL

KAWA PO TURECKU

Bardzo drobno zmieloną kawę mieszamy z cukrem, wkładamy do tygielka (najlepiej miedzianego), zalewamy zimną wodą i podgrzewamy kilkakrotnie na piecu lub palniku. Podgrzewamy tylko tyle, aby kawa się podniosła. Nie dopuszczamy do wrzenia. Pod koniec wlewamy niewielką ilość zimnej wody, aby fusy opadły na dno. Teraz możemy przelać już kawę do filiżanek. Jej smak możemy wzbogacić dodając odrobinę kardamonu lub cynamonu.

Potrzebne akcesoria do wykonania takiej kawy to: tygielek (najlepiej miedziany), łyżeczka, piec (palnik), filiżanka (szklanka). Kawę mielimy bardzo drobno.

Przeczytaj także:  Kawowy czwartek: Palenie kawy
tygielek
Turkish Coffee Pot Typlolgy / Vanessa Rickard (edytowany) – https://​flic​.kr/​p​/​6​a​D​qfw
Łyżeczka
Silver souvenir spoon / Wystan – https://​flic​.kr/​p​/​e​L​G​BiL
Palnik
PublicDomainPictures @ pixabay​.com
Filiżanka
Cup / Simon Virr – https://​flic​.kr/​p​/​3​1​y​Sqw

KAWA W DZBANKU Z FILTREM

Kawę w ten sposób przygotowujemy podobnie jak kawę zalewaną, z tą różnicą, że zaparzamy ją w specjalnym dzbanku posiadającym filtr tłokowy. Taki rodzaj dzbanka nazywany bywa też praską francuską. Po zaparzeniu kawy przy pomocy filtra oddzielamy napar od fusów. Jest to najprostszy, po kawie zalewanej, sposób przygotowania. Przydatny jest wtedy, gdy nie lubimy pić kawy z fusami, a nie chcemy kupować ekspresu.

Potrzebnymi przyrządami do zrobienia takiej kawy są: czajnik, łyżeczka, dzbanek z filtrem tłokowym, szklanka (filiżanka). Do zrobienia takiej kawy należy ją zmielić grubo.

Czajnik
Kettle / www​.toprq​.com/​i​p​h​one – https://​flic​.kr/​p​/​3​h​b​Thv
Łyżeczka
Silver souvenir spoon / Wystan – https://​flic​.kr/​p​/​e​L​G​BiL
Zaparzacz tłokowy
Gift from Frederik / Jacob Bøtter – https://​flic​.kr/​p​/​4​w​qgS
Filiżanka
Cup / Simon Virr – https://​flic​.kr/​p​/​3​1​y​Sqw
(Visited 214 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: