Kawowy czwartek: Palenie kawy

Wypalanie kawy
Beans Dropping from a Coffee Roaster / Jkafader – http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABeans_Dropping_from_a_Coffee_Roaster.JPG

Proces palenia kawy jest sztuką, która pomimo swojej powtarzalności ma w sobie nutkę niepewności, ponieważ w dużej mierze zależy od osoby wypalającej tę kawę. Niektórzy mówią, że trzeba to robić szybko i intensywnie. Inni, że należy to robić powoli i stopniowo. Najważniejszym jednak czynnikiem, istotnym przy wypalaniu ziaren kawowych, jest temperatura. Waha się ona od 200 do 300 stopni Celsjusza. Czas palenia to od kilku do dwudziestu minut.

Kawę wypala się dopiero w kraju, w którym ma ona być skonsumowana. Bo tylko taka świeżo wypalana ma najbogatszy aromat i smak. Podczas wypalania zachodzą procesy chemiczne, podczas których uwalniają się olejki eteryczne i związki smakowe, a może ich być nawet ok. 800. Wypalanie może przebiegać w dwojaki sposób:

Sposób klasyczny

Odbywa się w podgrzewanym od zewnątrz obracającym się bębnie. Podczas palenia ziarna są cały czas mieszane, aby wypalały się równomiernie. Zaletą tego sposobu jest to, że można mieć wpływ na siłę wypalenia i w razie potrzeby korygować ten proces. Po wypaleniu, ziarna – nadal pozostając w ruchu – są szybko schładzane doprowadzanym z zewnątrz zimnym powietrzem. Ma to służyć zatrzymaniu procesów chemicznych i zachowaniu jak największej wartości smakowo-zapachowej.

Przeczytaj także:  Kawowa niedziela: Ciekawostki o kawie

Sposób turbo

Jest to sposób całkowicie zautomatyzowany. Ziarna wsypuje się do dużych bębnów (znacznie większych od tych do palenia klasycznego) i przez krótki czas, od trzech do pięciu minut, poddaje się podgrzaniu strumieniem gorącego powietrza o temperaturze powyżej 400 stopni Celsjusza (nawet do 600 stopni). Kawę paloną w ten sposób chłodzi się wodą.

Podstawowym rozróżnieniem stylów palenia kawy jest stopień wypalenia. Dzieli się on na trzy podstawowe: styl jasny, średni i ciemny. Każdy z nich to długość i temperatura palenia, nadające palonym ziarnom unikalny kolor i bukiet.

Palenie jasne

jasne palenie kawy
Roasted coffee beans / MarkSweep – http://​en​.wikipedia​.org/​w​i​k​i​/​F​i​l​e​:​R​o​a​s​t​e​d​_​c​o​f​f​e​e​_​b​e​a​n​s​.​jpg

Tak zwane style: cynamonowy i amerykański. Kawa palona w ten sposób ma cynamonowy kolor. Ziarna wtedy są jasne i matowe bez połysku. W smaku jest niemal pozbawiona goryczki, ale ma wyczuwalny kwaskowy posmak. Jest lekka i delikatna.

Palenie średnie

Średnie palenie kawy
City roast / Dan Bollinger – http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3A425_degrees_city_roast_coffee.png

To tak zwany styl wiedeński. Jest najpopularniejszym stylem palenia. Ziarna w przypadku takiego palenia są koloru brązowego. Na powierzchni ziaren widać ślady kawowych olejków. Smak tak wypalonej kawy jest mniej kwaskowaty, za to bardziej gorzki, co daje poczucie pełnego smaku.

Przeczytaj także:  Kawowy piątek: Sposoby parzenia kawy (cz.1)

Palenie mocne

Mocno palona kawa
Coffee Beans / Nate Steiner – http://​commons​.wikimedia​.org/​w​i​k​i​/​F​i​l​e​:​C​o​f​f​e​e​_​B​e​a​n​s​_​c​l​o​s​e​u​p​.​jpg

Jest to palenie w stylu francuskim i włoskim. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem z wyraźnym oleistym połyskiem. Co do smaku, to w takiej kawie zanika zupełnie kwaskowatość, natomiast napar staje się ciężki, zawiesisty i pełny.

Pewnie każdy z Was ma już wypróbowany ulubiony styl wypalenia swojej kawy. Jeżeli nie, to zachęcam do wypróbowania każdego rodzaju i dobraniu go do własnych upodobań.

(Visited 228 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: