Kawowy wtorek: Jak uprawia się kawę?

Wiecie już skąd wzięła się kawa i jakie były jej początki. Teraz pora na trochę informacji o jej hodowli. Kawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych.

Kawowiec
Cafer ojo1‑a / U.S. Department of Agricult https://​flic​.kr/​p​/​e​9​Q​rUS

Uprawa kawy wymaga specjalnych warunków. Z tego powodu jest prowadzona głównie wokół równika. Drzewa te nie mogą stać w pełnym słońcu, dlatego koło nich sadzi się wyższe drzewa lub palmy, aby dawały im cień. Roślina ta nie toleruje bardzo niskich temperatur oraz wahań poziomu opadów. Drzewko kawowca ma ciemnozielone błyszczące liście rosnące parzyście. Zaczyna owocować po 4–6 latach od zasadzenia. Zwykle jest przycinane do wysokości 2m dla łatwości zbiorów. Na jednym drzewku mogą równocześnie występować dojrzałe i niedojrzałe owoce przez cały rok.

kwiat kawowca
Coffea arabica 06 / scott.zona – https://​flic​.kr/​p​/​9​M​a​b7b

Kawowiec kwitnie delikatnymi białymi kwiatami, które mają zapach podobny do jaśminu. Owoce kawowca są podobne do owoców wiśni. Ale nie owoce są najbardziej interesujące, tylko ich pestki. Dojrzałe owoce mają kolor ciemnoczerwony, ich miąższ jest słodki i zawiera zwykle dwa ziarenka okryte twardą łuską – tzw. pergaminem, pod którym jest jeszcze wewnętrzna osłonka, zwana srebrną skórką. Dojrzewają ok. 9 miesięcy. Pierwsze zbiory z drzewek kawowych są już po 5–7 latach od zasadzenia. Za to drzewko takie może owocować później, przez kolejne 50–60 lat. Szacuje się, że na całym świecie jest 15 mld kawowców, które zajmują ok. 100 000 kilometrów kwadratowych.

Przeczytaj także:  Tydzień Tematyczny: Kawa

Odmiany kawy są zasadniczo tylko dwie: Arabica i Robusta. Z tych odmian produkuje się większość kaw.

Arabica

Arabica
NP 2DU colombia 45_lo / CIAT – https://​flic​.kr/​p​/​8​Z​q​jwX

Jest ona najlepszą odmianą kawy. Odkryto ją w Jemenie. Tam też jest hodowana w najwyższych partiach gór. Obecnie uprawia się ją w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Napar z ziaren arabiki jest aromatyczny i zawiera od 1 do 1,7% kofeiny.

Robusta

Robusta
Robusta beans / Dennis Tang – https://​flic​.kr/​p​/​8​8​K​L8H

Odkryto ją dopiero w XIX wieku. Rośnie szybciej od arabiki, jest odporniejsza i mniej wymagająca. Za to jej smak jest nieco gorszy, bardziej gorzki. Zawartość kofeiny w robuście jest większa od 2 do 4,5%.

To tyle na dziś o prawidłach jakimi rządzi się uprawa kawy. Jesteście ciekawi co z ziarnami kawowca dzieje się dalej? O tym poczytacie już jutro, bo by wiedza była dobrze przyswojona (jak mawiał mój nauczyciel) musi być odpowiednio dawkowana 🙂

(Visited 92 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: