Kawowa środa: Co dzieje się po zbiorze?

Zbiór kawy
Colombia – Coffee Triangle / McKay Savage – https://​flic​.kr/​p​/​e​q​k​uy7

Historii ciąg dalszy, o tym co dzieje się z owocami kawowca już po zbiorze.
Zebrane owoce przetwarza się do dalszej produkcji znanej nam kawy dwoma sposobami.

Metoda mokra

Maszynowo oddziela się ziarna od miąższu. Następnie moczy się ziarna w wodzie i przez około dobę poddaje się je fermentacji. Kolejnym etapem jest płukanie i układanie na specjalnych matach. Te maty wstawia się do suszarek i suszy. Potrzebna jest jeszcze maszyna do złuszczania, która złuszcza łuskę pergaminową i srebrną skórkę. Wtedy otrzymujemy zielone ziarna gotowe do dalszej obróbki.

Metoda sucha

Ta metoda jest najstarsza, taka bardziej tradycyjna. Polega na rozłożeniu owoców na matach i suszeniu ich w naturalny sposób przez 2–3 tygodnie. W trakcie suszenia trzeba ziarna obracać, aby schły równomiernie. Następnie ziarna wsypuje się do łuszczarek i pozbawia łuski i skórki. Niestety metoda ta wymaga długiego okresu dobrej pogody.

Worki kawy
Green coffee in the storeroom at Ritual / Matt Biddulph – https://​flic​.kr/​p​/​n​U​Uj9

Kawę w postaci zielonych ziaren pakuje się do 60-kilogramowych worków (taka jest ustalona norma na pakowanie kawy na plantacjach) i wysyła do krajów docelowych. Dopiero tam jest poddawana procesowi palenia. Kawa palona ma o wiele lepszy smak niż surowa – aromat zielonej kawy zawiera ok. 25 związków aromatyczno-smakowych, a kawa po upaleniu – aż ok. 800. Palenie kawy polega na poddaniu jej wysokiej temperaturze około 200–300 stopni Celsjusza przez 15 minut. Dzięki temu uzyskuje się prawie wszystkie jej walory – aromat, kolor, kruchość. Im wyższa temperatura tym ciemniejszy kolor i bardziej cierpki smak. Są trzy stopnie palenia – jasne, średnie i ciemne. Im ciemniejszy brąz tym mocniejsza kawa.

(Visited 84 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: