Herbaciany wtorek: Uprawa i zbiór

Plantacja herbaty
tea plantation, yunnan / Yosomono – https://​flic​.kr/​p​/​5​F32

Herbata uprawiana jest głównie między zwrotnikami Raka i Koziorożca. Do wzrostu potrzebuje opadów w ilości 1000–1250 mm rocznie, temperatury najlepiej od 10 do 30 °C i wysokości uprawy do 2400 m n.p.m. Zgodnie ze starym chińskim powiedzeniem “najlepsza herbata pochodzi z wysokich gór”. Wysokość i górskie mgły chronią roślinę przed zbyt dużą ilością światła słonecznego, a także zapewniają właściwą temperaturę i wilgotność, przez co liście mogą rozwijać się powoli i pozostają delikatne.

Plantacja herbaty jest miejscem, w którym rodzi się jej smak, przykłada się więc wielką wagę do zapewnienia jej jak najlepszych warunków wzrostu. Tak jak w przypadku uprawy kawy, czasami sadzi się obok plantacji herbaty inne rośliny np. drzewa, żeby dawały herbacie cień lub wiatrochron by osłonić ją przed silnymi wiatrami.

Rośliny sadzi się w rzędach rozstawionych mniej więcej w odległości metra. Krzewy muszą być przycinane co 4–5 lat po to, by odmłodzić rośliny i po to, aby nie wyrosły zbyt wysokie. Krzew herbaciany może dawać dobrą herbatę przez 50–70 lat. Jednak starsze niż 50-letnie krzewy nie dają już takiej ilości herbaty. Herbata uprawiana jest w co najmniej 24 krajach. Odmiany pochodzące z Chin mają mniejsze owalne liście, a odmiany indyjskie mają liście duże i lancetowate. Krzewy herbaciane uprawiane na dużych wysokościach i w dobrze nawodnionej glebie rosną wolno – chłód nie sprzyja ich intensywnemu wzrostowi, ale dzięki temu zyskują one mocny aromat.

Przeczytaj także:  Herbaciany czwartek: Czarna czy zielona
Plantacja herbaty 2
Tea pickers / Jon Connell – https://​flic​.kr/​p​/​6​h​M​pVN

Uprawa i produkcja herbaty jest bardzo pracochłonna. Większość prac wykonuje się ręcznie. Liście są zrywane, gdy pojawiają się nowe pędy (tzw. „flush” – trzy pierwsze listki). W gorącym klimacie młode pędy pojawiają się kilka razy i mogą być zbierane przez cały rok. W chłodniejszych warunkach, na większych wysokościach, czas zbioru jest ściśle określony. Zbieranie herbaty to zajęcie wyczerpujące i pracochłonne (do otrzymania kilograma nieprzetworzonej herbaty należy zebrać dwa do trzech tysięcy liści herbacianych), oraz wymagające znacznych umiejętności.

Zbieracze herbaty uczą się rozpoznawać właściwy moment, kiedy listki powinny być zebrane. Jest to ważne, gdyż gwarantuje zebranie tylko najdelikatniejszych listków, z których powstaje najwyższej jakości herbata. Przed tysiącami lat zbieranie herbaty na cesarskich plantacjach w Chinach było wielkim ceremoniałem. Chińskie dziewczęta w perfumowanych rękawiczkach skubały delikatne listki. W dodatku musiały przy tym zachować całkowite milczenie. Przy ręcznych zbiorach jedna osoba, a są to głównie kobiety, w ciągu 12–14 godzin zbiera do 30 kg świeżych liści, co odpowiada 6–7 kg suszu.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: