Herbaciany poniedziałek: Początki herbaty

Herbata jest wiecznie zieloną rośliną z rodzaju kamelia, naturalnie występuje w Chinach, Tybecie i północnych Indiach. Roślina ma ciemnozielone błyszczące liście i małe białe kwiatki. Za ojczyznę herbaty uważa się Chiny (dolinę rzeki Jangcy) i indyjską prowincję Asam. Tam w warunkach naturalnych rośliny te rosły jako drzewa osiągające do 18 metrów wysokości.

Listki herbaty
Tea leaves from Japanese Yabukita tea plant / たね – http://​commons​.wikimedia​.org/​w​i​k​i​/​F​i​l​e​:​G​r​e​e​n​_​t​e​a​_​l​e​a​v​e​s​.​jpg

Istnieją dwie główne odmiany herbaty: herbata chińska i assamska.

HERBATA CHIŃSKA (Camellia sinensis)

Camellia sinensis
Camellia sinensis / 영철 이 – https://​flic​.kr/​p​/​j​G​2​Vgi

Jest to odmiana o małych liściach, rośnie w chłodnych, wysokogórskich regionach środkowych Chin i Japonii.

HERBATA ASSAMSKA (Camellia assamica)

Camellia assamica
Camellia sinensis, var. assamica / Connie Ma – https://​flic​.kr/​p​/​n​C​7​TWJ

Jest to odmiana o szerokich liściach, najlepiej rozwija się w wilgotnym, tropikalnym klimacie północno-wschodnich Indii oraz chińskich prowincji Szechuan i Yunnan.

Według jednej z legend, początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym mityczny cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Jak naprawdę było – nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że herbatę od dawna znali Chińczycy. Pierwsze zapiski na jej temat pochodzą z X wieku p.n.e.

Dopiero ok. 803 roku n.e. mnich Dengyo Daishi przywiózł z Chin pierwsze nasiona krzewu herbacianego do Japonii. Kultura związana z piciem herbaty przyjęła w obu krajach zupełnie inne postaci. Różnice wynikają głównie z odmiennego podejścia filozoficznego. W Japonii narodziła się ceremonia parzenia herbaty związana z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu zen, zwana Chanoyu („wrzątek na herbatę”) lub Chadō („droga herbaty”), która do dzisiaj kultywowana jest w tym kraju.

Przeczytaj także:  Herbaciany czwartek: Czarna czy zielona

Natomiast w Chinach tradycje wiązane z herbatą są dużo starsze od japońskich, związane są one z taoizmem i konfucjanizmem oraz wierzeniami i praktykami różnych ludów zamieszkujących kontynentalne Chiny. Dziś w całych Chinach można napotkać rozliczne ceremonie picia herbaty, charakterystyczne np. dla różnych mniejszości narodowych. Herbata w Chinach darzona jest tak dużą estymą, iż stanowi nawet kluczowy element tradycyjnych chińskich zaślubin.

Chińska ceremonia zaślubin
Wedding Ceremony / Cormac Heron – https://​flic​.kr/​p​/​8​S​6​5W8
(Visited 109 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: