Herbaciana niedziela: Herbaciane ciekawostki

Mottem dzisiejszego wpisu niech będą słowa Thich Nat Hahn:

Herbatę należy pić powoli, z szacunkiem, jak gdyby to ona była osią, wokół której kręci się świat, równo, bez pośpiechu w kierunku przyszłości.

Na zakończenie herbacianego tygodnia proponuję Wam kilka ciekawostek, o których może nie mieliście pojęcia.

Herbaciana zupa

Herbatę na przykład ponad dwa tysiące lat temu podawano jako zupę. Wystarczyło ugotować liście zielonej herbaty z dodatkiem czosnku i cebuli doprawić do smaku i zupa gotowa. Można taką zupę oczywiście wzbogacić warzywami. Taką herbacianą zupę jada się do dziś w Tybecie.

Sałatka z herbaty

W Birmie świeże liście herbaty są używane do przyrządzania sałatek.

Herbaciane pieniądze

W Mongoli i Tybecie herbata tabliczkowa (cegiełkowa) do dziś jest środkiem płatniczym w handlu wymiennym.

Herbata jako przyprawa

Chińczycy i Birmańczycy stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem. To połączenie daje swoisty pikantny aromat, zaś herbata pochłania, czyniąc prawie niewyczuwalnym, nieprzyjemny zapach czosnku.

Herbata kiszona

W Chinach, Birmie i Tajlandii rozpowszechniło się spożywanie herbaty kiszonej jako oddzielnego dania lub jako dodatku do różnych dań mięsnych i rybnych. Herbatę kisi się przez okres od 10 dni do 6 miesięcy, w zależności od masy i warunków przechowywania.

Przeczytaj także:  Herbaciany poniedziałek: Początki herbaty

Herbata bekonowa

Australijscy hodowcy owiec przyrządzają tzw. herbatę bekonową. Przygotowuje się ją w puszkach po konserwach mięsnych, gotując bekon w herbacie. Otrzymany w ten sposób wywar herbaciany jest popijany w trakcie jedzenia ugotowanego w niej bekonu.

Zachęcam Was od odwiedzenia (wirtualnego) pasjonata herbacianego naparu jakim jest Pan Rafał Przybylok – pseudonim „Czajnikowy”. Prowadzi on portal o nazwie: czajnikowy​.pl, na którym znajdziecie wiele przepisów na dobrą herbatę, będziecie mogli posłuchać i pooglądać ciekawe herbaciane opowieści, a nawet zakupić dobrą herbatę czy akcesoria do jej parzenia w sklepie internetowym. Jako przedsmak herbacianej podróży z Panem Rafałem proponuję obejrzenie filmu z jego udziałem na temat zastosowań herbaty:

Inne zastosowania herbaty

Video Thumbnail
5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście. Czajnikowy​.pl

Mottem dzisiejszego wpisu niech będą słowa Thich Nat Hahn: Herbatę należy pić powoli, z szacunkiem, jak gdyby to ona była osią, wokół której kręci się świat, równo, bez pośpiechu w kierunku przyszłości. Na zakończenie herbacianego tygodnia proponuję Wam kilka ciekawostek, o których może nie mieliści

Tym wpisem kończymy już drugi Tydzień Tematyczny, którego tematem była herbata. Mam nadzieję, że dzięki temu tygodniowi dowiedzieliście się kilku rzeczy o tym napoju, których wcześniej nie wiedzieliście. Wnioskiem z tego tygodnia może być stwierdzenie, że nie jest istotne jaką herbatę wybieramy dla siebie, nieistotne jest w czym ją pijemy, ważne jest to, aby nie pomijać jej w naszej diecie, bo każdy jej rodzaj ma zbawienny wpływ na nasz organizm. A na deser proponuję Wam Matcha Latte (czyli zieloną sproszkowaną herbatę matcha ze spienionym mlekiem), a do tego muffinki z kremem z dodatkiem zielonej herbaty. Smacznego!

Przeczytaj także:  Herbaciany czwartek: Czarna czy zielona
Na zielono
Matcha Latte and Cupcakes / Kirinohana – https://​flic​.kr/​p​/​e​e​2​pke
(Visited 281 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: