Herbaciana sobota: Herbata nie herbata

Mianem „prawdziwej” herbaty określamy napar przyrządzany tylko z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Potocznie jednak nazwą „herbata” nazywamy też napary z różnych ziół, suszu owocowego, liści ostrokrzewu paragwajskiego albo czerwonokrzewu (aspalatu prostego). Dziś chciałam Wam pokrótce opisać te (nie)herbaty.

Yerba mate

Yerba mate
Ilex paraguariensis, the source of Yerba Mate / Dick Culbert – https://​flic​.kr/​p​/​e​T​o​gE1

Zwane jest też jako herba mate, mate lub chimarrão (ʃimaˈʁɐ̃w̃), erva mate, indiańskie caá mati, caá mate. Są to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa yerba mate wymyślona została najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba czyli ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się to ziele. Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej. Legenda głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię. Znalazły tam jaguara, który chciał je zaatakować. Zostały jednak uratowane przez starca, który w podzięce dostał od nich nowy rodzaj rośliny, z którego może przygotować „napar przyjaźni”.

Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach, tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy, przez bombillę czyli metalową słomkę. Bombilla wyposażona jest w sitko, które filtruje fusy.

Matero i bombilla
Tomando Mate (Explore!) / Juanedc – https://​flic​.kr/​p​/​g​K​8​2u5

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w materce i pić przez bombillę (rurkę z sitkiem), można też zaparzyć we francuskiej prasie i przelać do dowolnego naczynia albo na przykład zaparzyć jak herbatę (w papierowym w filtrze). Yerba Mate można parzyć kilka, a nawet kilkanaście razy.

Yerba mate, dzięki temu, że posiada dużo witamin i minerałów ma sporo leczniczych właściwości. Wymieńmy je po kolei:

  • witamina A – uodparnia organizm przeciw infekcjom, polepsza wzrok,
  • witamina B1 – wspomaga układ nerwowy,
  • witamina B2 – wzmacnia włosy, zapobiega zapaleniom oczu,
  • witamina C – wzmacnia zęby, zwiększa ilość czerwonych ciałek krwi,
  • fosfor – wspomaga system nerwowy i wydolności organizmu,
  • żelazo – bierze udział w tworzeniu składników krwi,
  • wapno – wzmacnia kości i zęby.
Przeczytaj także:  Herbaciany upominek

Rooibos

Rooibos (z języka afrikaans: „rooi” – czerwony i „bos” - krzew) – czerwonokrzew (aspalat prosty), uprawiany w RPA (góry Cedarberg). Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1–2‑milimetrowe kawałki, otrzymuje się napar ziołowy. Napar ma słodki, miodowy smak i słomkową barwę. Pozbawiony jest goryczki charakterystycznej dla zielonej i czarnej herbaty. Napój ten znany jest w Europie krótko. Jego początki przypadają na wczesne lata XX wieku, gdy Rosjanin Benjamin Ginsberg zainteresował się krzewem uprawianym w górach Cedar w Afryce Południowej, niedaleko Kapsztadu. Z czasem rozpoznano wartość rooibosa i opracowano metody polowej uprawy czerwonokrzewu. Sprzedawany jest od 1904 roku, a szeroką popularność zdobył w 1930 roku

Rooibos przygotowujemy podobnie jak klasyczną herbatę. Na szklankę wsypujemy 1 łyżeczkę liści i zalewamy wrzątkiem, następnie pozostawiamy na 5 minut do zaparzenia.

Właściwości lecznicze rooibosa: korzystnie działa na skórę, jest bogata w antyutleniacze, zawiera wiele witamin i minerałów (m.in. żelazo, potas, miedź, cynk, magnez), działa uspokajająco, pomaga przy bólach głowy, pomaga przy schorzeniach jelit. Zalecana jest też przy zaburzeniach snu, pomaga w przypadku alergii: kataru siennego, astmy i egzemy.

Herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe, które nazywa się także „naparami”, to herbaty przygotowywane zwykle z liści albo kwiatów wybranych ziół. Herbaty ziołowe pije się najczęściej z powodu właściwości leczniczych, chociaż olbrzymia różnorodność ich smaków i aromatów sprawia, że sporo osób pije herbaty ziołowe głównie ze względu na ich smak, korzystając z właściwości zdrowotnych jako skutku ubocznego. Każde z ziół ma inne właściwości zdrowotne, a ich mieszanki mogą przynosić jeszcze lepsze efekty.

Przeczytaj także:  Herbaciany wtorek: Uprawa i zbiór

Herbaty ziołowe parzymy najczęściej przez 10–15min w temperaturze 90–95 stopni Celsjusza wsypując 3 łyżeczki suszu na 250ml. Zaparzamy je tylko jeden raz.

Właściwości lecznicze ziół, które stanowią bazę herbat ziołowych, są bardzo różne i pomagają w wielu schorzeniach. Można by na ten temat napisać kolejny artykuł. Dla przykładu tylko np. herbata miętowa pomaga w chorobach żołądka, niestrawności czy zespole jelita drażliwego, a herbata melisowa działa uspokajająco i nasennie, pomaga przy wzdęciach, niestrawności i zaparciach.

Herbata owocowa

Herbaty owocowe produkowane są z suszu owocowego – wysuszonych malin, wiśni, jeżyn czy żurawiny. Często mieszane są one z kwiatem hibiskusa (znajduje się on w prawie każdej herbacie owocowej), a także z owocem lub płatkami dzikiej róży. Herbaty owocowe dostępne są zarówno w formie herbaty z jednego owocu (np. herbata malinowa) jak i w formie różnych mieszanek.

Herbaty owocowe parzymy przez  3–5min zalewając wrzątkiem ok. 1 łyżeczkę na 250ml. Takie herbaty parzymy tylko jeden raz.

Właściwości zdrowotne herbat owocowych pochodzą od owocu, z którego zostały przyrządzone. I tak np. herbata borówkowa może pomóc polepszyć wzrok, herbata z owoców goji uzupełni dietę w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a herbata z żurawiny chroni dziąsła.

Herbata owocowa
Fruit Paradise fruit tea / Selena N. B. H. – https://​flic​.kr/​p​/​7​g​W​mRR
(Visited 128 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: