Czym jest tort zapewne każdy z nas wie, ale zacznę od teorii. Tort jest rodzajem ciasta, najczęściej przekładanego kremem, masą lub śmietaną. Torty powstają z różnego rodzaju ciasta (podkładów tortowych) – od biszkoptowego, poprzez kruche, do bezowego. To co jest charakterystyczną cechą tortów to ich różnorodne, bogate zdobienia.

Ciasta pieczono już w starożytności, chociaż wtedy przypominały one bardziej chleby i słodzone były miodem. Torty jakie znamy współcześnie zawdzięczamy Włochom. Stąd też wzięła się ich nazwa – torta, czyli placek. W Polsce po raz pierwszy torty pojawiły się po ślubie Zygmunta Starego z Boną Sforzą. Początkowo nazywano tak cienkie placki przekładane masą migdałową i bogato zdobione herbami, figurkami lub monogramami. Miały one kształt koła, jak słońce i księżyc, a tym samym przypominał o cyklicznym charakterze życia.
W obecnych czasach okrągły kształt tortu nadal jest ponadczasowy i chętnie wybierany. Nie jest jednak jedynym kształtem. Teraz cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu skomplikowanych kształtów, np samochód, piersi, miś, lalka i wiele innych. Ograniczeniem jest chyba tylko wyobraźnia osoby tworzącej tort.

Tort stał się symbolem dostatku i wszelkiego dobra, dlatego też zaczął towarzyszyć doniosłym i uroczystym momentom życia. Teraz już nie wyobrażamy sobie ważniejszych uroczystości bez tradycyjnego tortu. Pieczemy je z okazji urodzin, chrzcin, komunii, wesel, rocznic i wielu innych. Najczęściej zajmuje on poczesne miejsce na weselnym przyjęciu. Ma znaczenie symboliczne. Młoda para dzieli się z gośćmi swoim dobrem, aby powróciło do nich na nowej drodze życia. Według wierzeń brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie. Lepiej więc nie ryzykować 🙂

Zwyczaj palenia świeczek na szczycie tortu pochodzi z Niemiec. Symbolizuje on światło życia, uzmysławia upływający czas. Często zdmuchiwaniu świeczek na torcie towarzyszy zwyczaj wypowiedzenia lub wymyślenia życzenia. Wierzono, że dym z palących się świec przenosi życzenia do nieba. Zdmuchnięcie wszystkich świec na torcie miało gwarantować spełnienie tego życzenia.
Dawniej istniał w Polsce zawód „tortarza”, czyli kucharza, który zajmował się wyłącznie pieczeniem tortów. Obecnie ten fach przejęli cukiernicy, zajmujący się także pieczeniem innych rodzajów ciast i słodkości. Wiele z nas, z lepszym lub gorszym skutkiem, próbuje samodzielnych wypieków tych pracochłonnych ciast. Dla niektórych osób pieczenie tortów stało się prawdziwą życiową pasją. Taką właśnie osobą jest jedna z fanek naszego Satinnowego Zakątka – Agata Andrys.
To bardzo kreatywna osoba, zakochana w ciastach, a szczególnie w tortach. Zapraszam Was do zapoznania się z jej blogiem. Znajdziecie tam nie tylko przepisy czy inspiracje na torty i inne wypieki, ale także filmy, które nauczą Was wielu tortowych sztuczek.
www.zatortowana.pl