Dziwicie się zapewne o co chodzi z tym drewnem w kuchni. Przecież większość z Was pozbyła się już ze swoich kuchni pieców opalanych drewnem. To co jest z tym drewnem? Drewnem faktycznie już raczej w kuchni nie palimy, co nie oznacza, że nie ma go w naszych kuchniach. Nie wierzycie? To się rozejrzyjcie. A deska do krojenia? A wałek do ciasta? A drewniany chlebak? Warto wiedzieć jak odpowiednio zatroszczyć się o te przyrządy, aby nam długo służyły.
Deska do krojenia
Deskę myjemy zaraz po użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeżeli na desce kroiliśmy czosnek, cebulę czy rybę to zapewne samo mycie nie usunie przykrego zapachu. Wtedy warto sięgnąć po cytrynę i połówką natrzeć deskę. Zneutralizuje to nieprzyjemny zapach. Po umyciu deskę należy osuszyć.
Wałek do ciasta
Czyszcząc wałek do ciasta, zwłaszcza gdy jest on oblepiony ciastem, warto użyć soli i nią natrzeć wałek. Łatwiej wtedy będzie można usunąć drobinki ciasta. Po takim zabiegu solą oczywiście trzeba także użyć ciepłej wody i płynu. Wałek wycieramy do sucha.
Chlebak
Od czasu do czasu trzeba chlebak umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Po takim myciu zostawiamy chlebak otwarty (bez pieczywa w środku), aby mógł dokładnie wyschnąć. Czasami zdarza się, że w drewnianym chlebaku (z powodu panującej wewnątrz wilgoci) pojawia się pleśń. Wtedy przecieramy wnętrze chlebaka ściereczką zamoczoną w occie.
Nowe drewniane przyrządy
Nowe drewniane akcesoria warto na całą noc zamoczyć w occie jabłkowym. Takie nasączenie drewna octem sprawi, że mniej będzie ono podatne na wchłanianie innych zapachów. Po takiej kąpieli przyrządy dokładnie osuszamy.