Nikt chyba nie lubi, gdy przypali nam się patelnia. Nie dość, że potrawa najczęściej nie nadaje się już do spożycia, to jeszcze trzeba doczyścić z patelni przypalenia. Nie każdą patelnię da się wyczyścić za pomocą ostrej gąbki i proszku do szorowania, bo można w ten sposób zniszczyć wrażliwą na zarysowania powierzchnie teflonową lub ceramiczną. Co w takim przypadku zrobić?
Coraz częściej w naszych domach stare patelnie zastępują te z powłoką ceramiczną. Jak więc je czyścić nie uszkadzając? Z pomocą przychodzi nam dobrze znana Wam już soda oczyszczona. Trzy łyżki sody wsypujemy na patelnię, zalewamy wodą i gotujemy przez kilkanaście minut. Soda rozpuści przypalone resztki pokarmu i ułatwi ich usunięcie. Działanie sody możemy wzmocnić dodając do gotowania kilka łyżek octu winnego.
Po takim zabiegu czyścimy patelnię przy pomocy zwykłej gąbki do mycia naczyń i płynu. Jeżeli jeszcze nie udało nam się usunąć całego przypalenia, możemy na kilka godzin zalać naszą patelnię octem winnym, a później powtórzyć sposób z gotowaniem z dodatkiem sody.