Obieranie jaj

8748733283_b95caf2f7d_z

Pewnie każdemu z Was zdarzyło się gotować jajka na twardo. Ugotowanie takich jaj nie nastręcza nikomu większych trudności. Gotujemy je od 7 do 9 minut. Dłuższe gotowanie – powyżej 10 minut – sprawia, że jajka są mniej smaczne, przybierają siwy kolor i może na żółtku powstać zielona warstwa, która nie wygląda zbyt apetycznie. To tyle o gotowaniu jaj, ale to nie ono stanowi problem. Kłopotliwe bywa czasem obieranie ugotowanych jaj. Zdarzyło Wam się, że mimo zalania ugotowanych jaj zimną wodą i pozostawieniu do ostygnięcia, skorupki nie chciały odchodzić od białka? Tak obrane „na siłę” jaja nie wyglądają zbyt estetycznie. Jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy w krótkim czasie po ugotowaniu jaj i zalaniu ich zimną wodą wyjąć je z wody i postukać każdym o stół. Skorupka powinna popękać z każdej strony. Tak potłuczone jajka wsadzamy ponownie do zimnej wody. Dzięki temu trickowi jajka szybciej się ostudzą i nie będziecie mieli problemu z usunięciem skorupek.8749857318_533678fc8b_z

(Visited 156 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: