Nie wszystkie owoce w galaretce

Mamy lato i na rynku pojawia się wiele różnych owoców. Nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że warto je jeść. Zresztą w przeciwieństwie do warzyw (za którymi nie każdy przepada) lubimy je jeść. Zachowujemy ich smak na zimę robiąc różnego rodzaju przetwory, jednak nic nie zastąpi smaku świeżych owoców. Dlatego też lubimy je dodawać do letnich deserów, na przykład do galaretek, lub w połączeniu z galaretką jako jedną z warstw letnich ciast. Czy jednak każdy owoc jaki nam się zamarzy możemy umieścić w galaretce?

galaretka z owocami 2
Fruit Jelly on iittala Kastehelmi Dewdrop plate / Didriks – https://​flic​.kr/​p​/​8​c​i​uLL

 

Istnieje pogląd, że niektórych owoców nie należy dodawać do galaretki, ponieważ wtedy ona nie stężeje. Takimi owocami są: kiwi, ananas, papaya, mango. Dzieje się tak z powodu zawartego w tych owocach enzymu z grupy peptydaz, rozkładającego białko.

Aby móc te owoce umieścić w galaretce, należy pozbawić je tego enzymu. Pomóc wtedy może sparzenie owoców wrzątkiem lub lekkie ich obgotowanie. Dobrym sposobem jest również użycie do przygotowania galaretki wody, w której wcześniej gotowała się papryczka chili. Zawarta w papryczce kapsaicyna neutralizuje wyżej wspomniany enzym. Owoce, które umieszczamy w galaretce powinny się tam znaleźć jak najpóźniej, czyli wkładamy je do już tężejącej galaretki.

Przeczytaj także:  Cydrowy poncz owocowy
Owoce2
Φρούτα, τα εξαιρετικά μέσα για την αποτοξίνωση του σώματος / kanenas​.net – https://​flic​.kr/​p​/​b​n​7​KyG
(Visited 20 048 times, 71 visits today)

Oceń artykuł:

(15 głosów, średnia: 4,73 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: