Kuchenne sposoby na ryby

Myślę, że nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia ryb. Mają one pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, ale także selen, jod, fluor, magnez czy wapń. Te składniki mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. A jednak nie sięgamy po nie tak często jak powinniśmy. Czym to jest spowodowane? Myślę, że ich przygotowanie wydaje nam się trudniejsze niż innych potraw. Dlatego mam dla Was kilka sposobów na to, by przygotowywanie dań z ryb w naszych kuchniach było łatwiejsze.

Mrożona ryba
Lyon: frozen fish / put_the_needle_on_the_record – https://​flic​.kr/​p​/​5​z​2​wEt

Odmrażanie ryb

Wielu z nas zraża mrożona ryba, ponieważ po odmrożeniu jej kawałki lubią się rozpadać. Jak tego uniknąć? Najlepiej rozmrażać ja w lodówce przez około 12 godzin przed spożyciem. Wykładamy ją do plastikowego pojemnika, przykrywamy folią spożywczą, umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do odmrożenia. Co jednak gdy nie zaplanujemy sobie wyjęcia z zamrażarki ryby wcześniej? Żeby szybciej odmrozić rybę, a nie spowodować przy tym rozpadu kawałków, należy ją zalać mlekiem o temperaturze pokojowej.

Usuwanie łusek

Usuwanie łusek to kolejna sprawa, z powodu której rzadziej sięgamy po ryby. O wiele łatwiej usuwa się łuski, gdy skropimy rybę octem i wstawimy ją na kwadrans do lodówki. Usuwanie łusek zróbmy w miejscu, które łatwo posprzątać, ponieważ nie unikniemy tego, że łuski będą fruwały po całym pomieszczeniu. Do usuwania łusek najlepiej użyć noża. Przytrzymujemy rybę jedną ręką, a nożem przesuwamy od ogona do głowy aż usuniemy wszystkie łuski. Na koniec dokładnie płuczemy rybę pod bieżącą zimną wodą.

Przeczytaj także:  3 tricki przydatne w kuchni

Smażenie ryby

Przed smażeniem rybę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażąc rybę, warto ją nieco polać masłem klarowanym. Dzięki temu ryba ładnie się zarumieni i będzie miała bogatszy smak. Należy też pamiętać o tym, że ryby smażymy bez przykrycia. Będą wtedy chrupkie.

ryba i cytryna
Day 247 – Fish on a Friday / Simon James – https://​flic​.kr/​p​/​x​V​C​mdM

Ryba i cytryna

Można powiedzieć, że ryba kocha cytrynę. Dzięki cytrynie pozbawiamy ją niemiłego zapachu i podnosimy jej walory smakowe. Sok z cytryny powoduje też, że skórka ryby staje się chrupka po usmażeniu i nie będzie łykowata. Skrapianie ryb cytryną ma również wpływ na to, że ich mięso nie rozpada się podczas pieczenia. Kiedy pieczemy rybę na grillu, a nie chcemy jej do tego pieczenia zawijać w folię aluminiową, możemy skorzystać z cytryny. Wykładamy ruszt grilla plasterkami cytryny i na takim „łóżeczku” dopiero kładziemy rybę. Nie przypali się ona podczas grillowania. Kawałki ryby nie będą się rozpadać, a dodatkowo dzięki cytrynie zyskają na smaku.

Zapach ryb

Żeby podczas smażenia nieprzyjemny zapach nie wypełniał całego naszego domu, warto rybę przed smażeniem namoczyć przez godzinę w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Przed smażeniem rybę odsączamy na papierowym ręczniku. Użyte noże i deski myjemy ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Możemy je też wyszorować szczotką. Na koniec przecieramy deskę plasterkiem cytryny. Brzydko pachnące dłonie po kontakcie z rybą myjemy papką z soli kuchennej z dodatkiem odrobiny wody utlenionej. Po opłukaniu możemy je również natrzeć plasterkiem cytryny.

Przeczytaj także:  Kanapkowa pasta z makreli
świeża ryba
Fresh fish, Direct Fish, Stockport / Holiday Gems – https://​flic​.kr/​p​/​k​b​9​Qge
tagi: ,

Oceń artykuł:


(3 głosów, średnia: 2,33 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: