Jak ułatwić sobie kuchenne prace

Lubię gotowanie, przygotowywanie potraw i eksperymentowanie w kuchni. Muszę jednak Wam się do czegoś przyznać. Nie cierpnę gdy czynności kuchenne zabierają mi zbyt wiele czasu. Dlatego też czasami uciekam się do sposobów, które skracają czas spędzony w kuchni. Aby prace kuchenne szły gładko i przyjemnie, warto znać te małe tajemnice.

sos
reducing the sauce / stu_spivack – https://​flic​.kr/​p​/​6​T​GCq

1. Mrożony sos

Czasami, gdy robimy obiad, pozostanie nam sos, z którym nie wiadomo co zrobić. Zjeść nie ma jak, a wyrzucić szkoda. Warto wtedy przelać go do pojemniczków na lód i zamrozić. Do niektórych dań potrzebujemy „odrobiny sosu”, wtedy kostka takiego zamrożonego sosu będzie doskonałym dodatkiem.

Kotlet
Minion Phil at Bavarian Inn with Wiener Schnitzel / Wilson Hui – https://​flic​.kr/​p​/​r​u​J​KLm

2. Trwała panierka

Żeby uniknąć odklejania się panierki od mięsa podczas pieczenia, należy najpierw mięso opanierować i tak przygotowane do pieczenia mięso włożyć na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki smażymy jak zwykle, a panierka nie odpadnie nam od mięsa.

patelnia
hot oil 2 / LFchirps – https://​flic​.kr/​p​/​7​4​a​Rsw

3. Tłuszcze w kuchni

Jeżeli podczas smażenia olej nam pryska na patelni, wystarczy go lekko posolić. Zapobiegnie to pryskaniu.

Do przygotowania niektórych potraw niezbędne jest nam schłodzone masło. Aby lepiej się łączyło z innymi składnikami można je zetrzeć na tarce. Aby to ścieranie poszło nam sprawniej, włóżmy je przedtem na kilka godzin do zamrażarki.

4. Krojenie pomidorków koktajlowych

Krojenie pomidorków koktajlowych do sałatki to dość długotrwała czynność. O wiele szybciej zrobimy to układając pomidorki na talerzu i przykrywając je odwróconym drugim talerzem. Wystarczy tylko wtedy dużym nożem przeciąć w szczelinie pomiędzy talerzami, a pomidorki będą pokrojone na połówki za jednym cięciem.

Przeczytaj także:  Czyścimy torebki
lody
Vanilla Bean Ice Cream with Berries / Kimberly Vardeman – https://​flic​.kr/​p​/​6​q​h​Fis

5. Miękkie lody gotowe do jedzenia

Kupujecie lody w dużych opakowaniach, aby mieć je pod ręką gdy przyjdzie Wam na nie ochota? No to pewnie zdarzyło Wam się, że po wyjęciu ich z zamrażarki są one twarde. Musicie wtedy czekać, aby się trochę rozmroziły, nim podzielicie je na porcje. Tak nie musi być. Wystarczy, że przed włożeniem lodów do zamrażarki zamkniecie całe opakowanie w torebce strunowej, z której usuniecie powietrze. Tak opakowane i umieszczone w zamrażarce lody będą aksamitnie miękkie i gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu.

6. Drylowanie wiśni

Drylowanie wiśni jest pracochłonną czynnością, a nie każdy posiada w domu maszynkę do drylowania. Domowym sposobem na poradzenie sobie z tą czynnością jest użycie butelki i pałeczki do sushi. Wiśnie kładziemy ogonkiem w dół na górze butelki o przekroju szyjki mniejszym niż owoc wiśni. Przytrzymujemy owoc, a końcówkę pałeczki wbijamy w środek wiśni. Pestka wraz z ogonkiem ląduje w butelce, a my uzyskujemy wydrylowany owoc.

7. Chłodzenie wina bez lodówki

Wszyscy wiemy, że wino smakuje najlepiej nieco schłodzone. Warto je przed spożyciem umieścić na trochę w lodówce. A co gdy chcemy się go napić od razu? Wrzucenie do wina kostek lodu nie jest najlepszym pomysłem, bo rozpuszczający się lód rozcieńcza nam wino i zmienia jego smak. Na taką okoliczność warto trzymać w zamrażarce trochę zamrożonych winogron. Nie puszczą one wody ani soku do naszego wina, a w szybki sposób je schłodzą.

Przeczytaj także:  Sprawdź czy robisz to w domu
ginger
Root ginger / Andy Roberts – https://​flic​.kr/​p​/​4​u​5​CcN

8. Obieranie imbiru

Świeży imbir dodany do potraw podnosi walory smakowe. Warto więc mieć w lodówce kawałek takiego świeżego korzenia. Ze względu na jego nieregularny kształt, trudno go obrać nożem. Doskonale natomiast do tego nadaje się łyżeczka do herbaty. Dzięki łyżeczce zdrapiemy cienką warstwę skórki nawet w trudno dostępnych miejscach.

9. Kipiący garnek

Aby zapobiec wykipieniu zupy i rozlaniu się jej na kuchence wystarczy położyć na górę gotującego się garnka drewnianą łyżkę. Zbierze ona część powstających podczas gotowania bąbelków powietrza i zapobiegnie kipieniu. Łyżka koniecznie musi być drewniana, bo taka nie nagrzewa się tak szybko i pochłania wilgoć.

10. Otwieranie słoików

Wielu z nas otwarcie zawekowanego słoika nastręcza nieco trudności. Gdy w pobliżu nie ma pomocnego mężczyzny, który by nas wyręczył w tej czynności, warto się uciec do sposobu z rękawiczką lub gumką recepturką. Owijamy zakrętkę słoika gumką albo zakładamy do otwarcia słoika gumową rękawiczkę. Dzięki gumie słoik nie będzie nam się wyślizgiwał z dłoni i otwarcie będzie łatwiejsze.

Oceń artykuł:


(4 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: