Czyszczenie maszynki do mięsa

Maszynka do mięsa jest narzędziem kuchennym ułatwiającym nam życie. Przy jej pomocy można przygotowywać pasztety, kotlety mielone, tatar czy domową kiełbasę. Z takim sprzętem praca idzie nam o wiele szybciej, a dania, które przygotowujemy samodzielnie od samego początku są o wiele zdrowsze. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do tego, że własnoręcznie zmielony kawałek łopatki na pulpety jest o wiele lepszy od kupnego mięsa garmażeryjnego z dodatkiem soi (przy znikomej zawartości mięsa w mięsie). A więc mielimy samodzielnie, czy to w maszynce ręcznej czy też elektrycznej. No tak, ale to czyszczenie :(. Zakamarki maszynki, sitka, noże – wszystko oblepione resztkami mięsa trudno się czyści.

Aby ta czynność była o wiele łatwiejsza, wystarczy po zmieleniu mięsa zmielić w maszynce bułkę lub kawałek chleba. Dzięki temu trickowi pozbędziemy się resztek mięsa. Wystarczy później elementy maszynki umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub umyć w zmywarce.

Maszynka_do_mięsa
Maszynka_do_mięsa / Satinn
(Visited 4 524 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(4 głosów, średnia: 3,50 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: