Czosnkowe tajemnice

Czosnek jest warzywem i przyprawą, którą każdy z nas zna. Od lat stosujemy go w kuchni i nie wyobrażamy sobie niektórych potraw bez niego. Jest on bogatym źródłem witamin C, A, B i PP, a także potasu, żelaza, magnezu, fosforu i siarki. Główną zaletą czosnku są jego właściwości zdrowotne. Często jest nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Sięgamy po niego gdy dopada nas przeziębienie. W naturalny sposób obniża ciśnienie krwi, niszczy pasożyty jelit, działa przeciwnowotworowo, wspomaga trawienie, chroni też przed zawałem i udarem.

garlic
3365 – Garlic / Olga Filonenko – https://​flic​.kr/​p​/​c​L​C​G9j

1. Nalewka czosnkowa

Czosnek w ilości około 100 gramów rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę i zalewamy 12 litra czystej wódki. Butelkę zamykamy i odstawiamy na około 10 dni w ciepłe miejsce. Codziennie wstrząsamy zawartość. Po 10 dniach nalewkę przecedzamy i ponownie wlewamy do butelki. Przechowujemy butelkę w lodówce. Specyfik zażywamy 2 razy dziennie po 10 kropli rozpuszczonych w 14 szklanki wody.

2. Czosnek na przeziębienie

Kiedy dopada nas przeziębienie, to poza zjedzeniem kanapki z czosnkiem możemy przygotować sobie czosnkowy syrop wykrztuśny i rozgrzewający napój. Do wykonania syropu potrzebować będziemy główkę czosnku, dwie cytryny i przegotowaną wodę. Czosnek przeciskamy przez praskę, do tego wyciskamy sok z cytryn i trochę rozcieńczamy naszą miksturę przegotowaną wodą. Całość zamykamy w ciemnym słoiczku i odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Syrop przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Rozgrzewający napój przygotowujemy z dwóch rozgniecionych ząbków czosnku zalanych gorącym mlekiem, z dodatkiem łyżeczki masła i łyżeczki miodu.

Przeczytaj także:  Cytryna dobra na wszystko

3. Zapach czosnku

Mankamentem czosnku jest wydobywający się z ust nieprzyjemny zapach po jego spożyciu. Można jednak sobie z tym poradzić. Przydatne w tym celu mogą być listki pietruszki, po zjedzeniu których zapach zostaje zniwelowany. Można też ssać ziarna kawy, goździki albo plasterek imbiru. Zapach czosnku z dłoni można usunąć myjąc ręce mieszaniną soli i soku z cytryny. Skuteczne też jest mycie dłoni przy pomocy mielonej kawy. Podobno pomaga też pocieranie dłoni łyżką ze stali nierdzewnej.

4. Obieranie czosnku

Obieranie ząbków czosnku jest dość żmudną pracą, szczególnie gdy potrzebna nam jest większa ilość ząbków. Aby łatwiej oddzielić łupinki od ząbków należy je włożyć na 30 sekund do mikrofalówki. Łupinki same zaczną łatwo odchodzić. Możecie też wypróbować ekspresowy sposób, który przedstawia niniejszy filmik.

Video Thumbnail
Jak szybko obrać czosnek

(Visited 748 times, 2 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi:

  • http://edithbeautylifestyle.blogspot.com/?m=1 Edith Beauty Lifestyle

    Uwielbiam czosnek pod każda postacią. Zawsze mam go w kuchni i nie wyobrażam sobie potraw i walki z przeziębieniami bez niego:)

    • http://www.satinn.pl/ Satinn

      W mojej kuchni też czosnek zajmuje ważne miejsce. Lubię jego smak dodawany do wielu potraw.

  • jestemmmmja​.blogspot​.com

    Nigdy nie wątpiłam w super-właściwości czosnku, np. przyklejony na noc do pęcherza na pięcie spowoduje, że limfa się wchłonie, a pęcherz szybko się zagoi. To sprawdziłam :), ale jego aromat faktycznie potrafi odstraszyć nie tylko wampiry. Koniecznie muszę spróbować zagryzać go listkami pietruszki, których smak uwielbiam 🙂

    • http://www.satinn.pl/ Satinn

      Dziękuję za podzielenie się kolejną czosnkową tajemnicą. Nie wiedziałam, że można nim wyleczyć obtarcia na piętach. Z pewnością wypróbuję 🙂