4 sposoby na miękką i soczystą pieczeń

Pieczeń surowa
Pork Shoulders / John Verive – https://​flic​.kr/​p​/​4​n​j​kWJ

Przygotowanie dobrej pieczeni wymaga trochę umiejętności i wprawy. Warto znać kilka sposobów na to, żeby się udała:

  1. Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, czyli pozbawić żył, które powodują, że pieczeń się kurczy i robi się twarda. Jeżeli żyły znajdują się głęboko w mięsie, trzeba je chociaż poprzecinać. Przed pieczeniem dobrze jest też zbić mięso z zewnątrz tłuczkiem do mięsa. Robi się ono wtedy bardziej kruche.
  2. Schab i wołowina będą bardziej soczyste, jeżeli przed pieczeniem sparzymy je wrzącą wodą. Zamiast tego można również mięso posypać mąką i szybko zrumienić na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  3. Aby twarde mięso zmiękło przed pieczeniem trzeba polać je kieliszkiem wódki lub innego mocnego alkoholu (brandy, gin).
  4. Pieczeń nie będzie wysuszona jeśli na czas pieczenia wstawimy do piekarnika naczynie z wodą.
Pieczeń
Christmas Day Dinner / F Delventhal – https://​flic​.kr/​p​/​7​q​M​UGz
(Visited 499 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: