
Przygotowanie dobrej pieczeni wymaga trochę umiejętności i wprawy. Warto znać kilka sposobów na to, żeby się udała:
- Mięso przed pieczeniem należy wyżyłować, czyli pozbawić żył, które powodują, że pieczeń się kurczy i robi się twarda. Jeżeli żyły znajdują się głęboko w mięsie, trzeba je chociaż poprzecinać. Przed pieczeniem dobrze jest też zbić mięso z zewnątrz tłuczkiem do mięsa. Robi się ono wtedy bardziej kruche.
- Schab i wołowina będą bardziej soczyste, jeżeli przed pieczeniem sparzymy je wrzącą wodą. Zamiast tego można również mięso posypać mąką i szybko zrumienić na złoto na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Aby twarde mięso zmiękło przed pieczeniem trzeba polać je kieliszkiem wódki lub innego mocnego alkoholu (brandy, gin).
- Pieczeń nie będzie wysuszona jeśli na czas pieczenia wstawimy do piekarnika naczynie z wodą.

(Visited 499 times, 1 visits today)