Dziś mam dla Was bardzo prostą propozycję na wiosenne urozmaicenie jadłospisu. Zamiast smarować chleb niezdrową margaryną, proponuję Wam zrobienie smakowego masła. Masło jest o wiele zdrowszym „smarowidłem” od miksów i margaryn. Dodatek zielonych natek sprawi, że nasze masło nabierze dodatkowych witamin.
Do zrobienia takiego masełka potrzebne nam będą:
- 200 gramów miękkiego masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Natki myjemy, odsączamy i kroimy (niekoniecznie bardzo drobno). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy natki i czosnek. Wszystko miksujemy blenderem, ale niekoniecznie na gładką masę. Do masy dodajemy miękkie masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do połączenia się składników. No i zielone masełko mamy gotowe. Wystarczy teraz przełożyć je do zamykanego pojemniczka i trzymać w lodówce. Doskonale nadaje się do kanapek, np. takich z pomidorem i ogórkiem.