Zielone masełko

Dziś mam dla Was bardzo prostą propozycję na wiosenne urozmaicenie jadłospisu. Zamiast smarować chleb niezdrową margaryną, proponuję Wam zrobienie smakowego masła. Masło jest o wiele zdrowszym „smarowidłem” od miksów i margaryn. Dodatek zielonych natek sprawi, że nasze masło nabierze dodatkowych witamin.

Do zrobienia takiego masełka potrzebne nam będą:

  • 200 gramów miękkiego masła, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Natki myjemy, odsączamy i kroimy (niekoniecznie bardzo drobno). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy natki i czosnek. Wszystko miksujemy blenderem, ale niekoniecznie na gładką masę. Do masy dodajemy miękkie masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do połączenia się składników. No i zielone masełko mamy gotowe. Wystarczy teraz przełożyć je do zamykanego pojemniczka i trzymać w lodówce. Doskonale nadaje się do kanapek, np. takich z pomidorem i ogórkiem.

Zielone masełko
Zielone masełko / Satinn
(Visited 528 times, 1 visits today)
tagi:

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: