Letnią porą na naszych podwieczorkowych stołach królują lody i… owocowe ciasta. Któż nie lubi szarlotki, ciast z jagodami czy malinami. Mamy środek lata i dojrzałe już w ogrodach wiśnie. Ludzie często wykluczają te owoce jako dodatek do ciast ze względu na czasochłonne ich drylowanie. Myślę, że drylowanie nie jest tak trudne, a smak tych owoców w cieście wynagrodzi nam trudy drylowania.
Z pomocą dla tych, którzy nie wiedzą jak się zabrać za drylowanie, przychodzi ten sprytny sposób.
Wiśnie już wydrylowane, więc zapraszam Was do przygotowania niezbyt pracochłonnego ciasta z pyszną pianką. Do przygotowania naszego ciasta, poza wymienionymi owocami, potrzebne nam będą:
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 gramów margaryny,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki cukru.
Pianka
- 5 białek,
- szczypta soli,
- 1⁄2 szklanki cukru,
- 1⁄2 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego.
Z mąki, cukru, żółtek, cukru wanilinowego, proszku do pieczenia i posiekanej zimnej margaryny zagniatamy kruche ciasto, aż do połączenia się składników w gładką masę. Nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1⁄3 i 2⁄3. Mniejszą część wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
Większą porcję ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem blaszkę. Rozciągamy ciasto palcami, tak aby pokryło całe dno naszej blachy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
Podrośnięte ciasto wyciągamy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem pianki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli, nadal miksując, wsypujemy cukier. Teraz wsypujemy budyniowy proszek, oczywiście cały czas miksując. Na koniec wlewamy małym strumyczkiem przygotowany olej. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną piankę wykładamy na przestudzone ciasto.
Na piance układamy wcześniej przygotowane wiśnie. Owoce lekko wciskamy do pianki. Następnie na tak przygotowane ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostawioną w zamrażarce porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Podany przepis nadaje się także do przygotowania ciast z innymi owocami.