Przed nami upalne dni. Wielu z nas będzie odpoczywać na łonie natury i korzystać z uroków otaczającej przyrody. Jednym z popularnych i lubianych sposobów spędzania tego czasu jest wspólne biesiadowanie i grillowanie. To właśnie o grillowaniu chciałam dziś napisać kilka słów. Aby taka impreza okazała się udana warto się do niej odpowiednio wcześniej przygotować.
O tym, że powinniśmy posiadać grill nie muszę nikomu mówić, bo albo już posiadamy taki sprzęt wybrany według własnych potrzeb, albo jeżeli nie grillujemy zbyt często, to korzystamy z dostępnych w sklepach grillów jednorazowego użytku.
Trzeba też pamiętać o zaopatrzeniu się w odpowiednią ilość węgla drzewnego. Węgiel taki jest najlepszym paliwem do grilla, bo nie wydziela substancji szkodliwych podczas spalania. Wspominam o tym dlatego, że czasami myśląc o różnych potrawach na grilla, zdarza się o tym zapomnieć, co kiedyś stało się i moim udziałem ;). Pamiętajmy, że najzdrowiej jest grillować dopiero wtedy, gdy nasze palenisko się żarzy równomiernie i nie ma już dużych płomieni.

Do pieczenia warto używać aluminiowych tacek, zwiększają one nasze bezpieczeństwo, ponieważ zapobiegają kapaniu tłuszczu, który może spowodować nagłe powstawaniu płomieni. Przydatne też okazują się jednorazowe talerze. Nie będą one w warunkach plenerowych nietaktem wobec gości, a gospodarzom ułatwią sprzątanie po takiej imprezie. Przydatnym sprzętem są również szczypce do obracania grillowanych potraw. Korzystając przy tej czynności z widelca, niepotrzebnie nakłuwamy mięso, a tym samym pozbawiamy je soków.
Mięso, które planujemy grillować warto wcześniej przygotować. Doskonałym pomysłem może być nadanie mu „charakteru” poprzez zabejcowanie lub zanurzenie w marynacie. Mięsa będą wtedy miały ciekawszy smak, ale też będą soczystsze. Wystarczy zrobić to na dwie godziny przed pieczeniem, ale lepiej już 24 godziny wcześniej.

Dla mięs drobiowych (udek, skrzydełek, piersi) można wykonać marynatę miodowo cytrynową. Do takiej bejcy potrzebne nam będą:
- 5 łyżek miodu,
- 5 łyżek octu winnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- sok z 1⁄2 cytryny,
- 1 łyżka oleju.
Dla wieprzowiny lepsza może się okazać marynata piwno-miodowa. Do tej marynaty potrzebne nam będą:
- 1 szklanka piwa,
- 1⁄3 szklanki oleju,
- 1⁄3 octu winnego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki musztardy stołowej.
Do ryb możemy zrobić marynatę paprykową. Ryby marynujemy na 30 minut przed pieczeniem. Potrzebne nam będą:
- 6 łyżek oleju,
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- 5 kropli sosu tabasco,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Jeżeli pomysł ze zrobieniem grilla wyszedł spontanicznie, to zamiast marynowania (na które brak już nam czasu) wykorzystajmy gotowe suche mieszanki grillowe. Obtoczmy w nich nasze mięso. Nim grill się rozpali, mięso przesiąknie aromatem przypraw.
Podczas grillowania przyda nam się też kilka tricków.
1. Grillowanie kiełbasek
Aby kiełbaski podczas pieczenia nie pękały, nakłujmy je lub natnijmy w kilku miejscach. Dzięki temu usuniemy też nadmiar tłuszczu z nich.
2. Solenie mięsa
Mięso solimy dopiero po grillowaniu. Dzięki temu zachowamy większą soczystość mięsa.
3. Stan upieczenia mięsa
Stan upieczenia mięsa sprawdzamy za pomocą szczypiec do grillowania. Dociskamy nimi mięso do rusztu. Jeżeli mięso jest miękkie to znaczy, że jest jeszcze surowe, natomiast jeżeli jest sprężyste to znaczy, iż jest średnio wypieczone. Mocno wypieczone mięso nie wykazuje sprężystości.
4. Grillowanie szaszłyków
Jeżeli planujemy na grillu piec szaszłyki, warto patyczki, które do tego użyjemy zamoczyć na około 30 minut w wodzie. Nie spalą się wtedy podczas pieczenia i łatwiej będzie można pościągać z nich mięso.
5. Grillowania różnych rodzajów mięs
Jeżeli grillujemy różne rodzaje mięsa i ryb, zwróćmy uwagę na to, aby nie umieszczać ich zbyt blisko siebie na ruszcie. Aromaty będą się wtedy mieszać, co zadziała niekorzystnie dla poszczególnych potraw.
6. Czyszczenie rusztów
Po skończonym grillowaniu należy pamiętać o dokładnym ugaszeniu ognia, wyczyszczeniu paleniska i umyciu rusztów, aby były gotowe do następnej uczty. Czyszczenie tych rusztów nastręcza wielu osobom trudności. Dlatego warto przy tej pracy skorzystać z tricków, o których pisałam przy okazji czyszczenia żeliwnych rusztów w kuchence gazowej.
O tym jakie jeszcze możemy przygotować pyszności z grilla napiszę wkrótce. Udanego grillowania Wam życzę!