Tarta z ricottą i brzoskwiniami

Zadzwonił telefon. „Jesteście w domu?” – usłyszałam. „No to wpadamy do Was z dobrą kawą na coś słodkiego. Do zobaczenia :)”. Kurczę, goście prawie u drzwi, a w głowie pustka. Hmm… coś słodkiego. Zaglądam do lodówki, a tam poza opakowaniem twarożku i puszką brzoskwiń w syropie nic słodkiego nie ma. „Myśl, myśl kobieto!” – powiedziałam do siebie. Zajrzałam do zamrażarki, a tam znalazłam opakowanie ciasta francuskiego. Już wiem! Zrobię tartę! I tak oto powstała tarta z ricottą i brzoskwiniami.

Do przygotowania mojej tarty użyłam:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego,
  • 500 gramów sera ricotta,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki dżemu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżkę masła,
  • skórkę z cytryny,
  • cukier (opcjonalnie do dosłodzenia),
  • 1 puszkę (820 gramów) brzoskwiń w lekkim syropie.

Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy nim formę do tarty. Można przed wyłożeniem ciasta formę posmarować masłem, ale ja tego w przypadku ciasta francuskiego nie robię. Ciasto nakłuwamy widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia), a następnie smarujemy dżemem.

Do miski wkładamy 500 gramów sera ricotta, wbijamy dwa jajka, wsypujemy budyniowy proszek i dodajemy cukier wanilinowy. Skórkę z umytej cytryny ścieramy na tarce i dodajemy do sera. Na koniec dodajemy roztopioną łyżkę masła. Całość mieszamy (wystarczy widelcem, ale można mikserem) na jednorodną masę. W razie potrzeby dosładzamy ser do smaku.

Przeczytaj także:  Cydrowy poncz owocowy

Ser wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonych brzoskwiń. Wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut. Studzimy przed podaniem.

Moja tarta prezentowała się następująco, a goście byli nią oczarowani zapewniając, że jeszcze nie raz wpadną z nieoczekiwaną wizytą :).

Tarta z brzoskwiniami
Tarta z brzoskwiniami / echolvd
(Visited 143 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: