Świąteczna nalewka bakaliowa

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to czas, do którego przygotowujemy się specjalnie. Specjalnie sprzątamy i  dekorujemy nasze domy. Przygotowujemy specjalne potrawy zastrzeżone na czas tych świąt, których nie robimy w innych porach roku. Gotujemy też specjalne napoje świąteczne. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie na tę okoliczność specjalnego alkoholu? Jeżeli odpowiednio wcześniej o tym pomyślimy, możemy się skusić na przygotowanie bakaliowej świątecznej nalewki. Będzie ona świetnym dopełnieniem zarówno makowca pełnego rodzynek i orzechów, jak i piernikowej mocki (moczki), czy kompotu z owocowego suszu.

Do przygotowania tej nalewki potrzeba nam około miesiąca i następujących składników:

  • 15 dag suszonych moreli,
  • 10 dag orzechów włoskich łuskanych,
  • 10 dag blanszowanych migdałów,
  • 20 dag suszonej żurawiny,
  • 10 dag rodzynek,
  • 15 dag suszonych fig,
  • 15 dag suszonych daktyli,
  • 2 duże pomarańcze,
  • suszona skórka cytrynowa,
  • 3 cm świeżego imbiru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 litr wódki.
Studentenfutter / Marco Verch – https://​flic​.kr/​p​/​U​u​c​HYd

Do dużego słoja wsypujemy w dowolnej konfiguracji przygotowane wcześniej suszone owoce. Mniej więcej w połowie wypełniania słoja wkładamy umyte i pokrojone w półplasterki pomarańcze, plasterki świeżego imbiru oraz przyprawy. Następnie dopełniamy słój pozostałą częścią suszonych owoców. Takie ułożenie składników w słoju zapobiegnie wypłynięciu pomarańczy lub przypraw na wierzch słoja.

Przeczytaj także:  Sałatka z surowego kalafiora

Po ułożeniu wszystkich składników w słoju, całość zalewamy wódką i szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w ciepłym i ciemnym miejscu. Co kilka dni mieszamy zawartość lub wstrząsamy słojem dla równomiernego połączenia się smaków. Nalewka ta nie wymaga dodatkowego słodzenia, ponieważ czerpać będzie naturalną słodycz z owoców. Oczywiście jeżeli to dla kogoś za mało, zawsze może składniki wzbogacić w cukier lub miód.

Świąteczna nalewka bakaliowa
Świąteczna nalewka bakaliowa / Satinn

Po około 4 tygodniach leżakowania nalewka jest gotowa do spożycia. Można ją przefiltrować, przelewając przez papierowy filtr do kawy i zlać do szczelnie zakręconych butelek. Owoce można użyć do wzbogacenia ciast lub jako oddzielny deser, oczywiście tylko dla dorosłych. Dobrym pomysłem jest przelanie nalewki wraz z owocami do małych słoiczków. Ładnie ozdobione i opisane mogą stanowić świetny świąteczny prezent.

(Visited 249 times, 39 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: