Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to czas, do którego przygotowujemy się specjalnie. Specjalnie sprzątamy i dekorujemy nasze domy. Przygotowujemy specjalne potrawy zastrzeżone na czas tych świąt, których nie robimy w innych porach roku. Gotujemy też specjalne napoje świąteczne. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie na tę okoliczność specjalnego alkoholu? Jeżeli odpowiednio wcześniej o tym pomyślimy, możemy się skusić na przygotowanie bakaliowej świątecznej nalewki. Będzie ona świetnym dopełnieniem zarówno makowca pełnego rodzynek i orzechów, jak i piernikowej mocki (moczki), czy kompotu z owocowego suszu.
Do przygotowania tej nalewki potrzeba nam około miesiąca i następujących składników:
- 15 dag suszonych moreli,
- 10 dag orzechów włoskich łuskanych,
- 10 dag blanszowanych migdałów,
- 20 dag suszonej żurawiny,
- 10 dag rodzynek,
- 15 dag suszonych fig,
- 15 dag suszonych daktyli,
- 2 duże pomarańcze,
- suszona skórka cytrynowa,
- 3 cm świeżego imbiru,
- 2 laski cynamonu,
- 10 goździków,
- 2 ziarna kardamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 litr wódki.

Do dużego słoja wsypujemy w dowolnej konfiguracji przygotowane wcześniej suszone owoce. Mniej więcej w połowie wypełniania słoja wkładamy umyte i pokrojone w półplasterki pomarańcze, plasterki świeżego imbiru oraz przyprawy. Następnie dopełniamy słój pozostałą częścią suszonych owoców. Takie ułożenie składników w słoju zapobiegnie wypłynięciu pomarańczy lub przypraw na wierzch słoja.
Po ułożeniu wszystkich składników w słoju, całość zalewamy wódką i szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w ciepłym i ciemnym miejscu. Co kilka dni mieszamy zawartość lub wstrząsamy słojem dla równomiernego połączenia się smaków. Nalewka ta nie wymaga dodatkowego słodzenia, ponieważ czerpać będzie naturalną słodycz z owoców. Oczywiście jeżeli to dla kogoś za mało, zawsze może składniki wzbogacić w cukier lub miód.

Po około 4 tygodniach leżakowania nalewka jest gotowa do spożycia. Można ją przefiltrować, przelewając przez papierowy filtr do kawy i zlać do szczelnie zakręconych butelek. Owoce można użyć do wzbogacenia ciast lub jako oddzielny deser, oczywiście tylko dla dorosłych. Dobrym pomysłem jest przelanie nalewki wraz z owocami do małych słoiczków. Ładnie ozdobione i opisane mogą stanowić świetny świąteczny prezent.