Sushi – zrób to sam

Kiedy zapytamy kogoś na ulicy czym jest sushi, to bardzo prawdopodobną odpowiedzią będzie ta, że jest to pochodząca z Japonii potrawa z surowego mięsa ryb. Wiele osób samo takie określenie już zniechęca do spróbowania takiego dania. Prawda natomiast jest taka, że sushi to potrawa z zakwaszonego ryżu z różnymi dodatkami, którym niekoniecznie musi być surowa ryba. Natomiast danie. które składa się z surowego mięsa ryb i które mylone jest z sushi to sashimi. Inaczej ujmując – sushi może, ale nie musi być odmianą sashimi.

Rodzaje sushi

Poszczególne rodzaje sushi noszą różne nazwy, ze względu na to jak są przygotowywane i ze względu na rodzaj i ilość dodatków. Podstawowa klasyfikacja sushi przedstawia się następująco:

Sushi maki – To najbardziej popularny i rozpoznawalny rodzaj. Jest to zawinięty w prasowane glony (nori) ryż z dodatkami w środku. Możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów: futomaki (grube rolki z dodatkiem kilku składników), hosomaki (cienkie rolki z dodatkiem jednego składnika), uramaki (rolki zawijane glonami do środka), temaki (ryż z dodatkami zawijany w rożki z nori). To tylko najbardziej popularne rodzaje, bo istnieje ich znacznie więcej.

Sushi nigiri – Jest to drugi z popularnych rodzajów sushi. Charakterystyczną cechą nigiri jest brak dodatku nori. Inaczej mówiąc, jest to niewielka porcja ryżu, na której układa się dodatki. Rodzaje nigiri dzielą się ze względu na kształt ryżu (łódka, kwadrat, kulka, wachlarzyk), ale także ze względu na zastosowane dodatki (czerwone mięso, białe mięso, świecące rybki).

Składniki

Do przygotowania naszego sushi potrzebne nam będą podstawowe składniki:

  • ryż,
  • ocet ryżowy,
  • cukier,
  • sól,
  • prasowane glony nori

Do wypełnienia sushi potrzebujemy też dodatków. Mogą to być ryby, jarzyny, owoce morza itp. W naszym sushi były to:

  • zielone ogórki,
  • awokado,
  • kapary,
  • papryka czerwona,
  • marynowana ośmiornica,
  • paluszki surimi,
  • marynowane małże,
  • wędzony łosoś.
Przeczytaj także:  Koktajl warzywny z awokado

Przygotowanie ryżu

Chcąc zrobić samodzielnie to danie, należy zacząć od wyboru ryżu. Nie każdy bowiem ryż się do tej potrawy nadaje. Należy kupić taki, który jest przeznaczony właśnie do sushi, czyli krótkoziarnisty. W marketach i sklepach z kuchniami świata nie ma problemu z jego nabyciem. Ryż namaczamy w zimnej wodzie przez około 30 minut, a następnie kilkakrotnie płuczemy, intensywnie mieszając, aby wypłukać z niego nadmiar skrobi. Ziarna zalewamy w garnku o grubym dnie zimną wodą, tak aby poziom wody był trochę wyższy niż ryż w garnku. Gotujemy pod przykryciem. W ciągu 5 do 7 minut doprowadzamy do wrzenia na silnym płomieniu, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, aż nasz ryż wchłonie całą wodę.

Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy do naszego ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebne nam będą: 3 płaskie łyżki cukru, 7 łyżek octu ryżowego i szczypta soli. Nasza zalewa ma mieć zbilansowany smak – równomiernie kwaśno‐słodko‐słony. Zalewę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy (nie gotujemy) do połączenia się składników. Mieszamy ją z ryżem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie sushi maki

Na bambusowej macie układamy płat nori błyszczącą stroną na zewnątrz. Na płacie rozkładamy warstwę ryżu grubości około 0,5−0,7 cm. Około 5 cm pas nori zostawiamy niepokryty ryżem. Ryż nakładamy zwilżonymi dłońmi, żeby się do nich nie kleił. W poprzek płata kładziemy pokrojone cienko w słupki dodatki. Całość dość szczelnie zawijamy, tak by niepokryta ryżem część pozostała na końcu. Rulony układamy zwinięciem pod spód na kilka minut, żeby się dobrze skleiły. Następnie ostrym nożem kroimy rulony na około 1,5 cm plastry.

Przeczytaj także:  Zupa ze świeżych ogórków
Zwijanie sushi
Zwijanie sushi / Satinn

Pokrojone maki prezentują się następująco:

Sushi maki
Sushi maki / Satinn

Przygotowanie sushi nigiri

Wykonanie nigiri wydaje się o wiele łatwiejsze. Z ryżu formujemy zwilżonymi dłońmi porcję (taką na jeden kęs). Może ona mieć dowolny kształt, np. kwadratu, walca czy kulki. Na ryżu układamy dowolne dodatki. W przypadku naszych nigiri były to podobne dodatki jak do maków, wzbogacone dwoma kolorami kawioru.

Sushi maki i nigiri
Sushi maki i nigiri / Satinn

Dodatki smakowe

Dla pełniejszego rozkoszowania się paletą smaków sushi warto popróbować typowo japońskich dodatków do tego dania. Kawałki sushi maczamy przed zjedzeniem w sosie sojowym podawanym w małych miseczkach. Dla dodania ostrości warto spróbować japońskiego odpowiednika naszego chrzanu, jakim jest wasabi. Kupić je można w postaci gotowej pasty albo proszku do samodzielnego jej sporządzania. Natomiast dla odświeżenia kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi polecam spróbować marynowanego imbiru. Podnosi on walory smakowe później spożywanych porcji.

Własnoręczne zrobienie sushi nie jest wcale tak skomplikowane jak by się wydawało. Wystarczy tylko wcześniej zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Przygotowywanie takiego dania może być wspaniałą formą zabawy w gronie rodziny albo przyjaciół, a nietypowe danie z pewnością zachwyci Waszych gości.

Talerz sushi
Talerz sushi / Satinn

Infografika

Dzięki współpracy z portalem Pyszne​.pl otrzymaliśmy świetną infografikę, która może Wam posłużyć za ściągę na temat sushi. Zapozna Was ona nie tylko z rodzajami sushi, ale także z podstawami jedzenia tej potrawy i wieloma innymi przydatnymi informacjami:

Sushi - infografika

Tych których zainteresował temat robienia różnego rodzaju sushi i mają ochotę pogłębić jeszcze swoją wiedzę w tym temacie, zapraszam też do zapoznania się z ciekawym artykułem, który znajdziecie na blogu prowadzonym przez Pyszne​.pl 

(Visited 759 times, 6 visits today)
tagi:

Oceń artykuł:

(2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: