Ciągle jesteśmy jeszcze w okresie przygotowywania zimowych zapasów. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie ma już potrzeby zakupu np. 200 kilogramów ziemniaków na zimę. Za to własne dżemy, marynowane grzybki, czy sałatka do obiadu w wersji domowej zawsze smakują najlepiej. Dziś namawiam Was do zrobienia sałatki z buraków i papryki. Potrzebne nam do tego będą:
Warzywa:
- 3 kilogramy buraków,
- 6 sztuk papryki,
- 4 sztuki cebuli.
Zalewa:
- 1⁄4 litra octu spirytusowego 10%,
- 1⁄4 litra wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka cukru.
Buraki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę. Następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą wyrabiając je nieco ręką. Zostawiamy, żeby trochę przeleżały.

Wodę wraz z octem wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy sól i cukier, a następnie całość gotujemy ok. 5 minut.
Buraczki z papryką i cebulą nakładamy do słoiczków dość ściśle je wypełniając. Na końcu zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez ok. 7 minut. Ugotowane słoiki układamy dnem do góry na wcześniej przygotowanej ściereczce lub ręczniku i w tej pozycji pozostawiamy do ostygnięcia.
