Sałatka z buraków i papryki

Ciągle jesteśmy jeszcze w okresie przygotowywania zimowych zapasów. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie ma już potrzeby zakupu np. 200 kilogramów ziemniaków na zimę. Za to własne dżemy, marynowane grzybki, czy sałatka do obiadu w wersji domowej zawsze smakują najlepiej. Dziś namawiam Was do zrobienia sałatki z buraków i papryki. Potrzebne nam do tego będą:

Warzywa:

  • 3 kilogramy buraków,
  • 6 sztuk papryki,
  • 4 sztuki cebuli.

Zalewa:

  • 14 litra octu spirytusowego 10%,
  • 14 litra wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 szklanka cukru.

Buraki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Papryka kostka
Papryka kostka / Angela P.

Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę. Następnie wszystkie warzywa mieszamy ze sobą wyrabiając je nieco ręką. Zostawiamy, żeby trochę przeleżały.

Warzywa
Warzywa / Angela P.

Wodę wraz z octem wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy sól i cukier, a następnie całość gotujemy ok. 5 minut.

Buraczki z papryką i cebulą nakładamy do słoiczków dość ściśle je wypełniając. Na końcu zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez ok. 7 minut. Ugotowane słoiki układamy dnem do góry na wcześniej przygotowanej ściereczce lub ręczniku i w tej pozycji pozostawiamy do ostygnięcia.

Przeczytaj także:  Sałatka "samo zdrowie" z sosem figowym
Buraczki
Buraczki / Angela P.
(Visited 427 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: