Papryka konserwowa

Marynowana papryka jest przez wielu lubianym dodatkiem, zarówno do dań obiadowych, jak i do zimowych kanapek. Warto teraz, gdy jest na paprykę sezon i w sklepach nie jest wcale taka droga, zrobić samodzielnie zapas takiej konserwowej papryki. Jej przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale nie jest wcale trudne. Poza tym warto zrobić jej więcej, aby wystarczyło nam na całą zimę. Dlatego przedstawiam Wam proporcje na 5 kg papryki.

Papryka
Bell Peppers / Lucas Cobb – https://​flic​.kr/​p​/​8​h​K​4t8

Do przygotowania naszej papryki potrzebne nam będą:

  • 5 kg ładnej mięsistej papryki,
  • 4 litry wody,
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 2 i 13 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soli,
  • 25 ziarenek ziela angielskiego,
  • 30 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 12 liści laurowych,
  • 4 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 40 łyżek oleju rzepakowego.

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy tak jak lubimy. Ja wolę kroić jedynie na połówki. Przygotowujemy słoiki, najlepiej takie o pojemności 0,9 l. W słoikach dość ściśle układamy naszą paprykę. Wodę wraz z pozostałymi składnikami (poza olejem) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut, aby wywar nasycił się aromatem przypraw.

Przeczytaj także:  Leczo z cukinią
Papryka konserwowa
Papryka konserwowa / Angela P.

Słoiki zalewamy gorącą zalewą, ale nie do pełna. Pozostawiamy nieco miejsca, które uzupełniamy nalewając do każdego słoika po 4 łyżki oleju na górę. Zakręcamy słoiki dokładnie i pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 10 minut od zagotowania się wody. Z podanej ilości papryki wychodzi około 10 słoików.

(Visited 333 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: