Ogórki w zalewie ketchupowej

Póki sezon ogórkowy jeszcze trwa, to w mojej kuchni ciągle przewijają się te warzywa. Wszelkie mizerie, sałatki, są na porządku dziennym, ale też nie zapominam o zimowych miesiącach, gdy tych warzyw będzie mniej i chętniej będziemy sięgać po przetwory.

W ogórkowym szale wpadł mi w ręce pewien ciekawy przepis na nietypowe przygotowanie ogórków i postanowiłam go wypróbować. W przepisie tym do przygotowania zalewy wykorzystuje się ketchup. Przyznacie, że to nietypowy składnik jak na ogórki w słoikach. Samo ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wyciągnięte zimą ze spiżarni, mam nadzieję, zaskoczą nasze podniebienia.

ketchup
Heinz will not fear my ketchup / jeffreyw – https://​flic​.kr/​p​/​8​n​Q​4JT

Do przygotowania keczupowych ogórków potrzebne nam będą:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • pieprz w ziarnach,
  • ziele angielskie,
  • koper,
  • czosnek,
  • 2 litry wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki soli,
  • 16 łyżek pikantnego ketchupu.

Ogórki myjemy, następnie moczymy przez około godzinę (może być dłużej) w zimnej wodzie. Moczenie sprawi, że ogórki będą bardziej jędrne. Kroimy je wzdłuż na 4 części lub grubsze na 6 części. Kto chce, może obrać je ze skóry. Ja robię je razem ze skórką. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach.

Przeczytaj także:  Jesienne słoiki

Do każdego ze słoików wkładamy poza ogórkami: gałązkę kopru, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy już mamy przygotowane ogórki z przyprawami w słoikach, zabieramy się za przygotowanie zalewy.

Do garnka wlewamy 2 litry wody, 1 szklankę octu i 16 łyżek pikantnego ketchupu. Do zalewy wsypujemy 4 łyżki soli i 2 szklanki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia się składników i gotujemy przez 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez 10–15 minut.

Ogórki w ketchupie
Ogórki w ketchupowej zalewie / Satinn
(Visited 1 225 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: