Póki sezon ogórkowy jeszcze trwa, to w mojej kuchni ciągle przewijają się te warzywa. Wszelkie mizerie, sałatki, są na porządku dziennym, ale też nie zapominam o zimowych miesiącach, gdy tych warzyw będzie mniej i chętniej będziemy sięgać po przetwory.
W ogórkowym szale wpadł mi w ręce pewien ciekawy przepis na nietypowe przygotowanie ogórków i postanowiłam go wypróbować. W przepisie tym do przygotowania zalewy wykorzystuje się ketchup. Przyznacie, że to nietypowy składnik jak na ogórki w słoikach. Samo ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wyciągnięte zimą ze spiżarni, mam nadzieję, zaskoczą nasze podniebienia.
Do przygotowania keczupowych ogórków potrzebne nam będą:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- pieprz w ziarnach,
- ziele angielskie,
- koper,
- czosnek,
- 2 litry wody,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
- 2 szklanki cukru,
- 4 łyżki soli,
- 16 łyżek pikantnego ketchupu.
Ogórki myjemy, następnie moczymy przez około godzinę (może być dłużej) w zimnej wodzie. Moczenie sprawi, że ogórki będą bardziej jędrne. Kroimy je wzdłuż na 4 części lub grubsze na 6 części. Kto chce, może obrać je ze skóry. Ja robię je razem ze skórką. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach.
Do każdego ze słoików wkładamy poza ogórkami: gałązkę kopru, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 2 drobno pokrojone ząbki czosnku. Gdy już mamy przygotowane ogórki z przyprawami w słoikach, zabieramy się za przygotowanie zalewy.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, 1 szklankę octu i 16 łyżek pikantnego ketchupu. Do zalewy wsypujemy 4 łyżki soli i 2 szklanki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia się składników i gotujemy przez 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez 10–15 minut.