Nalewka wiśniowa

Dzisiaj w ramach Słoikowego Tygodnia proponuję Wam coś, co może umilić Wam niejeden wieczór. O czym mowa? O nalewce wiśniowej, która w długie zimowe popołudnia lub wieczory swoim smakiem będzie przywodzić na myśl słoneczne lato. Każdego roku moja Mama przygotowuje tę nalewkę, a wiśnie z niej i sama nalewka zawsze wychodzą przepyszne.

Do przygotowania tej nalewki potrzebne nam będą:

  • 3 kg wiśni,
  • 1,5 kg cukru,
  • 12 l spirytusu.

Wiśnie myjemy, pozbawiamy ogonków. Możemy je też wydrylować. Moja Mama pozostawia je jednak z pestkami, co dodaje nalewce dodatkowego lekko goryczkowego smaku. Wiśnie przekładamy do dużego słoja, przesypując kolejne warstwy cukrem. Słoika nie zakręcamy, jedynie wierzch zabezpieczamy gazą lub płócienną szmatką i gumką recepturką. Wiśnie powinny mieć dostęp do powietrza, za to owady (muszki owocówki) nie powinny mieć dostępu do owoców.

Tak przygotowane owoce stawiamy w słoju w ciepłym i przewiewnym miejscu na około 10 dni. Bardzo dobrze nadaje się do tego okienny parapet. Musimy jednak pamiętać o kilkakrotnym potrząsaniu słoikiem każdego dnia. Niektóre przepisy zalecają od razu zalewać owoce spirytusem, my jednak zrobimy to później.

Przeczytaj także:  Pomarańczowy dżem z cukinii

Po upływie tego czasu cukier powinien się rozpuścić, a wiśnie wypuścić sok. Następnie do słoja wlewamy 0,5 l spirytusu, potrząsamy słoikiem aby alkohol połączył się z sokiem i zakręcamy słoik zakrętką. Nalewkę pozostawiamy na kolejne 10 dni, żeby wiśnie nasiąknęły alkoholem.

Ostatnim etapem przygotowania nalewki jest jej przecedzenie i przefiltrowanie. Oddzielamy wiśnie od nalewki, a następnie filtrujemy ją przez papierowy filtr do kawy i przelewamy do butelek. Wiśnie przekładamy do słoików, zalewamy niewielką ilością nalewki (tak aby pokryła owoce) i zakręcamy słoiki. Słoiki z wiśniami przechowujemy w lodówce. Takie wiśnie świetnie się nadają do lodów, deserów i ciast.

U nas wisienki na nalewkę są już nastawione :). Sami zobaczcie.

Nalewka wiśniowa
Nalewka wiśniowa / Satinn
(Visited 520 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: