Domowy przecier pomidorowy

Sezon na pomidory mamy w pełni. Na straganach mienią się czerwonością ich wszelkie odmiany. A tych odmian jest bardzo wiele: różnią się kształtem, kolorem, porą owocowania, a także smakiem. Moim ulubionym gatunkiem są te zwane malinowymi. Pięknie pachną, a smakują jak bajka. 🙂

Tomatoes
Tomatoes / Jeremy Keith – https://​flic​.kr/​p​/​8​a​r​sb1

Warto smak tych letnich, aromatycznych pomidorów zachować na dłużej i móc się nim delektować także zimą. Dlatego proponuję Wam dziś przygotowanie przecieru pomidorowego. Zaklęty w słoiczkach smak lata będzie nam przypominał wakacyjny czas. A sosy i zupy przygotowane z takiego przecieru z pewnością będą o wiele smaczniejsze. Do przygotowania domowego przecieru pomidorowego potrzebne nam będzie:

  • 5 kg pomidorów (najlepiej malinowych, bo nie posiadają twardych środków)
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • bazylia,
  • chilli.

Pomidory myjemy. Skórkę sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy. Kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wkładamy je do dużego garnka i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na „dużym ogniu”.  Od czasu do czasu mieszamy.

Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito do drugiego garnka. Dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy według smaku (czosnek przeciskamy przez praskę). Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Tym razem garnka nie przykrywamy, tylko gotujemy przez 15 minut, mieszając i odparowując nadmiar wody.

Przeczytaj także:  Ogórki kiszone

Gorący przecier przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez około 10 minut od zagotowania wody.

przecier
Przecier pomidorowy / echolvd
(Visited 674 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: