Sezon na pomidory mamy w pełni. Na straganach mienią się czerwonością ich wszelkie odmiany. A tych odmian jest bardzo wiele: różnią się kształtem, kolorem, porą owocowania, a także smakiem. Moim ulubionym gatunkiem są te zwane malinowymi. Pięknie pachną, a smakują jak bajka. 🙂

Warto smak tych letnich, aromatycznych pomidorów zachować na dłużej i móc się nim delektować także zimą. Dlatego proponuję Wam dziś przygotowanie przecieru pomidorowego. Zaklęty w słoiczkach smak lata będzie nam przypominał wakacyjny czas. A sosy i zupy przygotowane z takiego przecieru z pewnością będą o wiele smaczniejsze. Do przygotowania domowego przecieru pomidorowego potrzebne nam będzie:
- 5 kg pomidorów (najlepiej malinowych, bo nie posiadają twardych środków)
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 6 ząbków czosnku,
- bazylia,
- chilli.
Pomidory myjemy. Skórkę sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy. Kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wkładamy je do dużego garnka i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na „dużym ogniu”. Od czasu do czasu mieszamy.
Rozgotowane pomidory przecieramy przez sito do drugiego garnka. Dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy według smaku (czosnek przeciskamy przez praskę). Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Tym razem garnka nie przykrywamy, tylko gotujemy przez 15 minut, mieszając i odparowując nadmiar wody.
Gorący przecier przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez około 10 minut od zagotowania wody.
