Kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, dietetycznego i zdrowego, to najczęściej przygotowujemy jakąś sałatkę. Sałatka może stanowić samodzielne danie albo też być dodatkiem, na przykład do grilla. Wiele jest przepisów na sałatki ryżowe, takie z dodatkiem kurczaka, szynki czy tuńczyka. Ja dla odmiany mam dla Was przepis na sałatkę z dodatkiem samych warzyw. Jest sycąca i smaczna, a do jej przygotowania potrzebne nam będą:
- 2 woreczki ugotowanego białego ryżu,
- 1 ogórek zielony,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 10 rzodkiewek,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- natka koperku,
- garść listków bazylii,
- sól,
- pieprz,
- mała śmietana 12%.
Ogórek myjemy, kroimy w kostkę. Ja kroję go razem ze skórką, bo najwięcej witamin kryje się właśnie pod nią. Pomidory możemy sparzyć i obrać ze skórki lub pokroić razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
Przygotowujemy sos. Natkę pietruszki, koperek i bazylię drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do śmietany dodajemy natki i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż po ugotowaniu przelewamy wodą, aby ziarna się nie sklejały. Po ostudzeniu dodajemy go do wcześniej przygotowanych warzyw. Mieszamy. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem tuż przed podaniem.
