Sałatka ryżowa

Kiedy mamy ochotę na coś lekkiego, dietetycznego i zdrowego, to najczęściej przygotowujemy jakąś sałatkę. Sałatka może stanowić samodzielne danie albo też być dodatkiem, na przykład do grilla. Wiele jest przepisów na sałatki ryżowe, takie z dodatkiem kurczaka, szynki czy tuńczyka. Ja dla odmiany mam dla Was przepis na sałatkę z dodatkiem samych warzyw. Jest sycąca i smaczna, a do jej przygotowania potrzebne nam będą:

  • 2 woreczki ugotowanego białego ryżu,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 10 rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • natka koperku,
  • garść listków bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • mała śmietana 12%.

Ogórek myjemy, kroimy w kostkę. Ja kroję go razem ze skórką, bo najwięcej witamin kryje się właśnie pod nią. Pomidory możemy sparzyć i obrać ze skórki lub pokroić razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.

Przygotowujemy sos. Natkę pietruszki, koperek i bazylię drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do śmietany dodajemy natki i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przeczytaj także:  Sałatka kolory lata

Ryż po ugotowaniu przelewamy wodą, aby ziarna się nie sklejały. Po ostudzeniu dodajemy go do wcześniej przygotowanych warzyw. Mieszamy. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa / Satinn
(Visited 768 times, 1 visits today)
tagi: ,

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: