Jeżeli znudziły Wam się już pieczone lub duszone udka drobiowe jako mięsny dodatek do obiadów, a nadal chcecie przyrządzić coś smacznego z drobiu, to polecam Wam ten przepis. Chcę Wam zaproponować roladki faszerowane mielonym mięsem z dodatkiem papryki i koperku. Tak przyrządzone mięso można podawać zarówno jako danie główne na ciepło do obiadu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.
Do przygotowania naszych roladek potrzebować będziemy:
- 6 dużych ćwiartek z kurczaka,
- 1⁄2 kg mięsa mielonego,
- musztardę,
- 1⁄2 papryki czerwonej,
- ząbek czosnku,
- 1⁄2 łyżeczki mielonej kolendry,
- natkę koperku,
- sól,
- pieprz,
- folię aluminiową.
Mięso myjemy, osuszamy i oddzielamy od kości, tak aby uzyskać jeden jak największy kawałek mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą.

Posmarowane musztardą udka układamy na zakładkę jedne obok drugiego. Kawałki mięsa powinny stworzyć jedną powierzchnię bez luk i dziur.
Mielone mięso wykładamy do miski. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę myjemy i siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz, kolendrę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Na ułożonym (w jeden długi kawałek) mięsie z udek wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Układamy go w ten sposób, aby farsz tworzył wałek umieszczony na środku naszego mięsnego płata.

Zwijamy dość ciasno całe mięso w wałek i układamy je na płacie folii aluminiowej.

Następnie szczelnie owijamy naszą roladę folią aluminiową.

Tak zawiniętą roladę umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii na kratce aż do całkowitego wystudzenia mięsa.
Po wystudzeniu mięso odwijamy i dzielimy na porcje. Mięso można podawać na zimno lub na ciepło. Wystarczy po podzieleniu na porcje, ułożyć je ponownie na blaszce i zapiec w piekarniku (nagrzanym do 190 stopni Celsjusza) przez 20 minut.
