Roladki z udek kurczaka

Jeżeli znudziły Wam się już pieczone lub duszone udka drobiowe jako mięsny dodatek do obiadów, a nadal chcecie przyrządzić coś smacznego z drobiu, to polecam Wam ten przepis. Chcę Wam zaproponować roladki faszerowane mielonym mięsem z dodatkiem papryki i koperku. Tak przyrządzone mięso można podawać zarówno jako danie główne na ciepło do obiadu, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek.

Do przygotowania naszych roladek potrzebować będziemy:

  • 6 dużych ćwiartek z kurczaka,
  • 12 kg mięsa mielonego,
  • musztardę,
  • 12 papryki czerwonej,
  • ząbek czosnku, 
  • 12 łyżeczki mielonej kolendry, 
  • natkę koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • folię aluminiową.

Mięso myjemy, osuszamy i oddzielamy od kości, tak aby uzyskać jeden jak największy kawałek mięsa. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą.

Mięso na roladki
Mięso na roladki / Angela P.

Posmarowane musztardą udka układamy na zakładkę jedne obok drugiego. Kawałki mięsa powinny stworzyć jedną powierzchnię bez luk i dziur.

Mielone mięso wykładamy do miski. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę myjemy i siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz, kolendrę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przeczytaj także:  Satinnowy mazurek
Farsz do udek
Farsz do udek / Angela P.

Na ułożonym (w jeden długi kawałek) mięsie z udek wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Układamy go w ten sposób, aby farsz tworzył wałek umieszczony na środku naszego mięsnego płata.

Faszerowanie roladek
Faszerowanie roladek / Angela P.

Zwijamy dość ciasno całe mięso w wałek i układamy je na płacie folii aluminiowej.

Zawijanie roladek 1
Zawijanie roladek 1 / Angela P.

Następnie szczelnie owijamy naszą roladę folią aluminiową.

Zawijanie roladek 2
Zawijanie roladek 2 / Angela P

Tak zawiniętą roladę umieszczamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii na kratce aż do całkowitego wystudzenia mięsa.

Po wystudzeniu mięso odwijamy i dzielimy na porcje. Mięso można podawać na zimno lub na ciepło. Wystarczy po podzieleniu na porcje, ułożyć je ponownie na blaszce i zapiec w piekarniku (nagrzanym do 190 stopni Celsjusza) przez 20 minut.

Roladki drobiowe 2
Roladki drobiowe 2 / Angela P
(Visited 911 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: