To już chyba ostatni z serii dyniowych przepisów. Chociaż pewnie jeszcze będę wracać do tego warzywa. Ciasto to wzorowane jest na przepisach zza oceanu. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, a połączenie różnych smaków daje niesamowity efekt.

Składniki, które będą nam potrzebne do zrobienia tego ciasta to:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 100 gramów masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1⁄4 łyżeczki soli,
- 3 łyżki cukru.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około 30 minut do lodówki i schładzamy. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi tortownicy. Warto brzegi wyłożyć dość wysoko, na wysokość przynajmniej 4 centymetrów.
Składniki na masę:
- 2 szklanki purée z dyni (wg sposobu podanego w przepisie na sernik z dyni),
- 1⁄4 łyżeczki soli,
- 1⁄2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 1 i 2⁄3 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1⁄2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1⁄4 łyżeczki mielonej (albo najlepiej świeżo startej) gałki muszkatołowej,
- ewentualnie bita śmietana do dekoracji.
Wszystkie składniki masy, a więc purée z dyni, sól, cukier, śmietankę, przyprawy wkładamy do jednego garnka. Wbijamy do tego całe jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika wkładamy tortownicę wyłożoną ciastem. I dopiero wtedy przelewamy z garnka na ciasto masę. Masa jest dość rzadka, dlatego w ten sposób unikniemy ewentualnego rozlania jej. Pieczemy ciasto przez około 60 minut do momentu gdy po nakłuciu go patyczkiem masa nie pozostanie na patyczku.
Gotowe ciasto pozostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
