Pumpkin pie czyli placek dyniowy

To już chyba ostatni z serii dyniowych przepisów. Chociaż pewnie jeszcze będę wracać do tego warzywa. Ciasto to wzorowane jest na przepisach zza oceanu. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne, a połączenie różnych smaków daje niesamowity efekt.

Placek dyniowy
Placek dyniowy / Satinn

Składniki, które będą nam potrzebne do zrobienia tego ciasta to:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 100 gramów masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 14 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki cukru.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około 30 minut do lodówki i schładzamy. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi tortownicy. Warto brzegi wyłożyć dość wysoko, na wysokość przynajmniej 4 centymetrów.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki purée z dyni (wg sposobu podanego w przepisie na sernik z dyni),
  • 14 łyżeczki soli,
  • 12 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 i 23 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 12 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 14 łyżeczki mielonej (albo najlepiej świeżo startej) gałki muszkatołowej,
  • ewentualnie bita śmietana do dekoracji.

Wszystkie składniki masy, a więc purée z dyni, sól, cukier, śmietankę, przyprawy wkładamy do jednego garnka. Wbijamy do tego całe jajka i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika wkładamy tortownicę wyłożoną ciastem. I dopiero wtedy przelewamy z garnka na ciasto masę. Masa jest dość rzadka, dlatego w ten sposób unikniemy ewentualnego rozlania jej. Pieczemy ciasto przez około 60 minut do momentu gdy po nakłuciu go patyczkiem masa nie pozostanie na patyczku.

Przeczytaj także:  Serowe ciasto ze śliwkami

Gotowe ciasto pozostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Przed samym podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Pumpkin pie
Pumpkin pie / Satinn
(Visited 731 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: