Przegrzebki z pietruszką

Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, która jednak może być bardzo wykwintnym daniem. Ze względu na koszt głównego składnika jakim są małże świętego Jakuba, zwane też przegrzebkami, z pewnością nie będzie to typowe obiadowe danie, ale możecie nim zabłysnąć wśród znajomych, robiąc przekąski na imprezy okolicznościowe.

Przegrzebki
Przegrzebki

Czym są przegrzebki? To duże małże występujące w północno-wschodnim Atlantyku. Ich mięso jest bardzo smaczne i delikatne. Nie wymagają długiej obróbki termicznej. Nie jest to jednak danie często spotykane i niewielu z nas wie jak należy się obchodzić z tymi zwierzątkami. Mam dla Was krótki filmik z portalu Gazeta​.pl, który obrazowo Wam pokaże jak je otwierać i czyścić.

Gdy już uporamy się z wyłuskiwaniem i oczyszczaniem małży, możemy zabrać się za ich przygotowanie. Świadomie nie podaję Wam tu ilości poszczególnych składników, bo uzależniona jest ona od tego jak dużo małżów chcecie przygotować. Do naszego dania potrzebne nam będą:

  • przegrzebki,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • trochę masła,
  • pietruszka,
  • czosnek,
  • sok z limonki.

Umyte przegrzebki osączamy z wody na sicie bądź durszlaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z dodatkiem masła. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Myjemy pietruszkę i drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy posiekaną pietruszkę i nasze przegrzebki. Potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy po 1,5 minuty z każdej strony. Całość przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy na ciepło, najlepiej w oryginalnych muszlach. Smacznego :).

Przeczytaj także:  Jarzynowa inaczej czyli zupa porowo-serowa
Przegrzebki z pietruszką
Przegrzebki z pietruszką /echolvd

Oceń artykuł:


(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: