Orzechowiec

Oto kolejne pyszne ciasto zaczerpnięte ze sprawdzonego w anielskiej kuchni przepisu. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był nasz Tydzień Orzechowy. Z inspiracją czy bez, trzeba doceniać dobro płynące z orzechów, a jeśli do tego dodamy smaczne ciasto, to czego chcieć więcej?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 12 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 150 gramów masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 50 gramów zmielonych orzechów (ja do tego ciasta użyłam orzechów włoskich).

Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie połowy, każdą osobno trzeba rozwałkować. Rozwałkowane ciasto kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej formie. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Każdy z placków pieczemy ok. 11 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

Składniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 12 szklanki cukru,
  • 250 gramów masła.

W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Dwie pozostałe szklanki zagotowujemy wraz z cukrem. Gotujemy budyń i odkładamy go do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę i po 1 łyżce dodajemy zimny budyń, ciągle miksując do połączenia się składników. Wtedy dopiero dokładamy kolejną łyżkę budyniu. W ten sposób łączymy składniki w jedną masę.

Przeczytaj także:  Satinnowy mazurek

Na ostudzonym pierwszym placku wykładamy masę budyniową, rozsmarowujemy i układamy drugą warstwę ciasta. Teraz przygotowujemy polewę orzechową.

Składniki na polewę orzechową:

  • 300 gramów orzechów włoskich,
  • 100 gramów masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Orzechy siekamy. Masło z miodem i cukrem rozgrzewamy w rondelku, dodajemy orzechy i zagotowujemy. Gorącą masę wykładamy na wierzch ciasta. Gotowy orzechowiec wygląda tak:

Orzechowiec 1
Orzechowiec 1 / Angela P.
Orzechowiec 2
Orzechowiec 2 / Angela P.
(Visited 208 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: