Lekka surówka obiadowa

Przyzwyczailiśmy się, że częstym dodatkiem do obiadu jest jakaś surówka lub sałatka. Latem, gdy mamy bogactwo świeżych warzyw, nie ma problemu z jej przygotowaniem. Natomiast gdy nadchodzi przedwiośnie, to czasami trudno o ciekawą propozycję obiadową. Pozostają nam wtedy przygotowane wcześniej przetwory: buraczki, ogórki kiszone, kapusta kiszona itp.

Dzisiaj postanowiłam zrobić surówkę z tego co dostępne jest o tej porze roku. Efekt połączenia warzywno-owocowego okazał się całkiem smaczny. Dzielę się więc z Wami moim przepisem, może ktoś będzie miał ochotę spróbować. Do przygotowania tej surówki potrzebne nam będą:

  • 1 duży por (a raczej jego jasna część),
  • 2 jabłka,
  • sok z cytryny,
  • duży ogórek szklarniowy,
  • natka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego.

Pora myjemy, oddzielamy jasną i ciemną jego część. Do surówki używamy tylko tej jasnej. Kroimy ją w cienkie ćwierćplasterki. Ciemne części pora zużywamy np. do rosołu lub innej zupy. Jeżeli chcemy uzyskać łagodniejszy smak surówki, pokrojonego pora przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeżeli wolimy ostrzejszy smak, możemy tę czynność pominąć. Pokrojonego pora odkładamy do miski.

Przeczytaj także:  Herbatka ogrodowa

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potarte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy do miski z porem. Ogórek myjemy i razem ze skórką również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników. Natkę koperku myjemy i siekamy drobno nożem.

Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Przed połączeniem składników i sosu odlewamy z miski nadmiar soku (z jabłek i ogórka). Na krótko przed podaniem łączymy naszą surówkę z sosem.

Surówka obiadowa / Satinn
Surówka obiadowa / Satinn

Oceń artykuł:


(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: