Podczas upałów częściej sięgamy po sałatki, bo zachęcają nas swoją lekkością, smakiem i kolorami. Trudno tu nie wspomnieć, że zawierają mnóstwo witamin i mało kalorii. Na letnie kolacje, grille, czy inne imprezy polecam Wam dziś sałatkę owocowo-warzywną. Warto jej spróbować jeszcze teraz, gdy w sklepach jeszcze pojawiają się truskawki. Tak, tak, jednym ze składników są pyszne, aromatyczne truskawki. Całości efektu dopełnia zaskakujący miętowy vinegrette.
Aby przygotować tę sałatkę potrzebne nam będą:
- truskawki,
- oliwki czarne,
- ser feta,
- sałata,
- roszponka,
- pomidorki koktajlowe,
- mięta,
- pestki słonecznika.
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki odcedzamy z zalewy. Najlepiej użyć oliwek bez pestek. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Sałatę, roszponkę i liście świeżej mięty myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i targamy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki.
Na końcu przygotowujemy sos miętowy. Do tego będą nam niezbędne:
- sok z limonki,
- syrop klonowy lub miód,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- mięta posiekana.
Z podanych składników przygotowujemy sos, pamiętając o zrównoważeniu trzech podstawowych smaków (słonego, słodkiego i kwaśnego). Na końcu dodajemy posiekaną drobno miętę. Sos najlepiej przygotować nieco wcześniej, aby smaki miały czas się połączyć.
Przed samym podaniem mieszamy składniki sałatki z sosem i całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. A moja sałatka prezentuje się tak: