Kolorowa sałatka owocowo-warzywna

Podczas upałów częściej sięgamy po sałatki, bo zachęcają nas swoją lekkością, smakiem i kolorami. Trudno tu nie wspomnieć, że zawierają mnóstwo witamin i mało kalorii. Na letnie kolacje, grille, czy inne imprezy polecam Wam dziś sałatkę owocowo-warzywną. Warto jej spróbować jeszcze teraz, gdy w sklepach jeszcze pojawiają się truskawki. Tak, tak, jednym ze składników są pyszne, aromatyczne truskawki. Całości efektu dopełnia zaskakujący miętowy vinegrette.

SantaRosa OLD SKOOL / DSCF2737a – https://​flic​.kr/​p​/​4​Z​Q​6Bo

Aby przygotować tę sałatkę potrzebne nam będą:

  • truskawki,
  • oliwki czarne,
  • ser feta,
  • sałata,
  • roszponka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • mięta,
  • pestki słonecznika.

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki odcedzamy z zalewy. Najlepiej użyć oliwek bez pestek. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Sałatę, roszponkę i liście świeżej mięty myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i targamy na mniejsze kawałki. Ser kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki.

Na końcu przygotowujemy sos miętowy. Do tego będą nam niezbędne:

  • sok z limonki,
  • syrop klonowy lub miód,
  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • mięta posiekana.

Z podanych składników przygotowujemy sos, pamiętając o zrównoważeniu trzech podstawowych smaków (słonego, słodkiego i kwaśnego). Na końcu dodajemy posiekaną drobno miętę. Sos najlepiej przygotować nieco wcześniej, aby smaki miały czas się połączyć.

Przeczytaj także:  Cydrowy poncz owocowy

Przed samym podaniem mieszamy składniki sałatki z sosem i całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. A moja sałatka prezentuje się tak:

Sałatka owocowo-warzywna / echolvd
Sałatka owocowo-warzywna 2 / echolvd
(Visited 35 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: