Sezon truskawkowy w pełni, więc trzeba się zabrać za ciasta, które można zrobić tylko w porze, gdy truskawki są najdorodniejsze i najsłodsze. Oczywiście można spróbować zrobić je z mrożonych owoców, ale aromatu tych świeżych nic nie zastąpi.
Ciasto składa się z trzech warstw: kawowego ciasta, kremowo-jogurtowej masy, w której zatopione są truskawki oraz musu truskawkowego. Każda z warstw ma swój niepowtarzalny charakter, a ich połączenie tworzy harmonijną całość.
Do przygotowania naszego ciasta potrzebne nam będą:
- 250 gramów mąki pszennej,
- 100 gramów cukru,
- 2 jajka,
- 150 gramów jogurtu naturalnego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1⁄2 olejku pomarańczowego,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Jaja wraz z cukrem zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać jogurt i dalej miksować. Przesiać mąkę, do mąki domieszać proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Małymi porcjami dodawać mąkę do masy jogurtowo-jajecznej. Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Pod koniec miksowania masy rozpuszczoną kawę wlewać małymi porcjami i na koniec dodać olejek pomarańczowy.
Prostokątną formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę na blaszkę i włożyć do nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec ok. 30 min do tzw. suchego patyczka.
Do przygotowania masy jogurtowej potrzebne nam będą:
- 3 duże kubki (400 gramów) jogurtu greckiego,
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”,
- 1 opakowanie żelatyny,
- cukier wg uznania (dosładzamy do smaku),
- 500 gramów truskawek.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody w małym garnuszku i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie stawiamy na małym palniku i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia, ale nie do zagotowania. Odstawiamy by lekko ostygła.
Jogurt wykładamy do głębokiego garnka. Wsypujemy do niego 2 opakowania bitej śmietany i miksujemy przez około 5 minut. Do tak przygotowanej masy małymi porcjami wlewamy rozpuszczoną żelatynę ciągle miksując. W razie potrzeby masę jogurtową dosładzamy. Ja lubię gdy masa jest nieco wytrawna.
Na upieczone i ostudzone ciasto, które układamy ponownie w blaszce do pieczenia (po zdjęciu papieru), układamy połówki truskawek i wykładamy naszą masę jogurtową. Formę umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
Do przygotowania musu truskawkowego potrzebne nam będą:
- 1 kg truskawek,
- 3 opakowania galaretki truskawkowej.
Truskawki myjemy, szypułkujemy i blendujemy na gładką masę. Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy połową szklanki gorącej wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Do zmiksowanych truskawek małymi porcjami wlewamy rozpuszczoną galaretkę nadal miksując całość.
Mus wylewamy na wierzch wyciągniętego z lodówki ciasta z masą jogurtową i umieszczamy ciasto na kolejne 2 godziny w lodówce. Najlepiej podawać je prosto z lodówki, gdy jest dobrze schłodzone.
