Jabłka w twarożkowym cieście

Jesień kojarzy mi się z zapachem jabłek. Bo to własnie jabłka są wtedy najbardziej aromatyczne – pełno ich w ogrodach i na straganach w warzywniaku. To odpowiednia pora na pieczenie pysznych szarlotek.

jabłka
Apples / Anja W. – https://​flic​.kr/​p​/​y​X​J​NSA

Dziś mam dla Was co prawda nie szarlotkę, ale inne równie pyszne ciasto z użyciem jabłek. Dla tych, którym znudził się zwykły jabłecznik proponuje coś innego – jabłka w cieście twarożkowym. Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą:

Na ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 250 gramów margaryny,
  • 150 gramów homogenizowanego serka waniliowego,
  • 9 sztuk jabłek.
Na lukier
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Do miski wsypujemy: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Dodajemy posiekaną margarynę, jajko i serek. Z całości zagniatamy ręcznie ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części.

Dno formy przed włożeniem ciasta smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jedną część ciasta wyklejamy dno formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Połówki układamy na wyłożonej ciastem blaszce przekrojoną stroną do ciasta.

Przeczytaj także:  Lekka surówka obiadowa
Jabłka w cieście 2
Jabłka w cieście 2 / Angela P.

Drugą część ciasta zagęszczamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy. Obsypujemy odrobiną mąki płat ciasta i nawijamy na wałek. Przenosimy nad wcześniej przygotowane jabłka i rozwijamy kładąc na wierzch naszego ciasta. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza około 45 minut.

Jabłka w cieście 3
Jabłka w cieście 3 / Angela P.

Bezpośrednio po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy przygotowanym lukrem (cukier ze śmietaną) i pozostawiamy do wystygnięcia. 

(Visited 1 108 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(3 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: