Jabłecznik bez pieczenia

Ciasto które chcę Wam dziś zaproponować nie jest typowym jabłecznikiem, zwanym też szarlotką. To ciasto co prawda na bazie z jabłek, ale zaskakujące swoim odmiennym smakiem. Jest to też dobre wyjście dla tych, którym pieczenie ciast nie wychodzi, a chcieliby zaskoczyć swoich gości własnoręcznie przygotowanym deserem. Ja sięgnęłam po to ciasto w okresie świątecznym, gdy wypadało przygotować coś słodkiego, a piekarnik odmówił współpracy. Do przygotowania naszego jabłecznika potrzebne nam będą:

  • 12 dużych jabłek,
  • 750 gramów serka mascarpone,
  • 300 gramów herbatników typu petit beurre,
  • 300 gramów herbatników kakaowych typu petit beurre,
  • cynamon mielony,
  • 50 gramów rodzynek,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 12 szklanki cukru,
  • 100 gramów mlecznej czekolady,
  • 80 gramów płatków migdałowych.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy je w garnku i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i 12 szklanki cukru. Całość przesmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż jabłka zmiękną. Po przesmażeniu pozostawiamy jabłka do ostygnięcia.

Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w wodzie aż napęcznieją. Ścieramy skórkę z cytryn. Na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia układamy „w szachownicę” (raz zwykły, raz kakaowy) warstwę herbatników.

Przeczytaj także:  Postne kotlety śledziowe

Po ostudzeniu jabłek mieszamy je z serkiem mascarpone. Dodajemy startą skórkę z cytryn i odsączone z wody rodzynki. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na wcześniej przygotowane herbatniki wykładamy 14 przygotowanej masy. Masę wyrównujemy nożem, aby pokryła wszystkie wyłożone herbatniki.

Następnie kładziemy kolejną warstwę herbatników, najlepiej rozpoczynając szachownicę odwrotnie. To znaczy, gdy na dole mieliśmy kakaowy herbatnik to teraz w to miejsce kładziemy zwykły itd. Na kolejnej warstwie herbatników wykładamy następną część (1÷4) masy serowo‐jabłkowej. Czynności powtarzamy aż do zużycia całej masy. Na górę układamy warstwę herbatników.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i pokrywamy nią wierzch naszego ciasta. Na koniec górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto po zrobieniu odkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Jabłecznik bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia / Satinn
(Visited 1 297 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: