Ciasto które chcę Wam dziś zaproponować nie jest typowym jabłecznikiem, zwanym też szarlotką. To ciasto co prawda na bazie z jabłek, ale zaskakujące swoim odmiennym smakiem. Jest to też dobre wyjście dla tych, którym pieczenie ciast nie wychodzi, a chcieliby zaskoczyć swoich gości własnoręcznie przygotowanym deserem. Ja sięgnęłam po to ciasto w okresie świątecznym, gdy wypadało przygotować coś słodkiego, a piekarnik odmówił współpracy. Do przygotowania naszego jabłecznika potrzebne nam będą:
- 12 dużych jabłek,
- 750 gramów serka mascarpone,
- 300 gramów herbatników typu petit beurre,
- 300 gramów herbatników kakaowych typu petit beurre,
- cynamon mielony,
- 50 gramów rodzynek,
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 1⁄2 szklanki cukru,
- 100 gramów mlecznej czekolady,
- 80 gramów płatków migdałowych.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy je w garnku i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i 1⁄2 szklanki cukru. Całość przesmażamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż jabłka zmiękną. Po przesmażeniu pozostawiamy jabłka do ostygnięcia.
Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w wodzie aż napęcznieją. Ścieramy skórkę z cytryn. Na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem albo papierem do pieczenia układamy „w szachownicę” (raz zwykły, raz kakaowy) warstwę herbatników.
Po ostudzeniu jabłek mieszamy je z serkiem mascarpone. Dodajemy startą skórkę z cytryn i odsączone z wody rodzynki. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników. Na wcześniej przygotowane herbatniki wykładamy 1⁄4 przygotowanej masy. Masę wyrównujemy nożem, aby pokryła wszystkie wyłożone herbatniki.
Następnie kładziemy kolejną warstwę herbatników, najlepiej rozpoczynając szachownicę odwrotnie. To znaczy, gdy na dole mieliśmy kakaowy herbatnik to teraz w to miejsce kładziemy zwykły itd. Na kolejnej warstwie herbatników wykładamy następną część (1÷4) masy serowo-jabłkowej. Czynności powtarzamy aż do zużycia całej masy. Na górę układamy warstwę herbatników.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i pokrywamy nią wierzch naszego ciasta. Na koniec górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto po zrobieniu odkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
