Francuskie cycki kurzęce

Dzisiejszy obiad był totalną improwizacją, ze składników znalezionych w lodówce. Wyszło z tego całkiem apetyczne danie, więc przepisem na nie dzielę się z Wami. Może też kiedyś go wypróbujecie. W lodówce znalazłam:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku.

Przyda się także:

  • sól,
  • pieprz.

Dwa jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Koperek drobno kroimy. Do koperku dodajemy roztarte ząbki czosnku, odrobinę soli i pieprzu oraz surowe jajko. Wszystko rozcieramy widelcem.

IMG_20140803_132803

Piersi rozcinamy nożem wzdłuż na pół, nie rozcinając ich do końca. Następnie lekko rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Powierzchnię mięsa smarujemy wcześniej przygotowaną mieszaniną koperku i jajka.

IMG_20140803_133934

Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Ja miałam dwie duże piersi, więc podzieliłam ciasto na dwie części. Oczywiście jeżeli chcemy mieć mniejsze porcje to ciasto dzielimy w innych proporcjach. Część ciasta przygotowaną pod jedną porcję nacinam po brzegach (co 1,5 cm). Środek zostawiamy nierozcięty. Na cieście układamy mięso posmarowaną częścią do góry. Na koperku układamy ugotowane jajko.

Przeczytaj także:  Buraczane brownie

IMG_20140803_134912

Mięso zawijamy tak, aby otuliło jajko. Całość zawijamy  w ciasto,  w sposób podobny do zaplatania warkocza. Zaplatamy od początku do połowy mięsa, a następnie od końca do środka.

IMG_20140803_135419

 

Mięso kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika. Ja wykorzystuję papier, w który zawinięte jest ciasto francuskie. Pieczemy przez 10 minut w tej  temperaturze. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.

IMG_20140803_144025

My podaliśmy tego kurczaka z gotowaną fasolką szparagową. Po przekrojeniu mięso prezentuje się tak:

IMG_20140803_144219

(Visited 198 times, 1 visits today)

Zobacz także:

Cynamonowe ślimaczki Czasami zdarza się nam nie mieć w domu niczego słodkiego do kawy. Nie jest to nic dziwnego ani niewłaściwego. Tylko, że najczęściej właśnie w takich c…
Wiśniowe ciasto z pianką Letnią porą na naszych podwieczorkowych stołach królują lody i… owocowe ciasta. Któż nie lubi szarlotki, ciast z jagodami czy malinami. Mamy środek …
Czerwony aksamit Czerwony aksamit (lub w wersji anglojęzycznej: red velvet) to jeden ze znanych amerykańskich tortów, który robi ostatnio furorę na polskich stołach. P…
Jabłka w twarożkowym cieście Jesień kojarzy mi się z zapachem jabłek. Bo to własnie jabłka są wtedy najbardziej aromatyczne – pełno ich w ogrodach i na straganach w warzywniaku. T…

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: