Dyniowe rożki

Dynia jest warzywem u nas niedocenianym, chociaż od kilku lat przeżywa swój renesans. Sama muszę się przyznać, że przez długie lata kojarzyła mi się z piklami, za którymi nie przepadałam. Teraz każdego roku w sezonie dyniowym odkrywam ją na nowo. Dlatego też kiedy pojawiają się w sklepach dynie, próbuję różnych przepisów. Was też zachęcam do popróbowania, a wierzę, że i Wy ją polubicie.

Kilka już przeze mnie sprawdzonych przepisów znajdziecie tu na blogu. A dziś mam dla Was rożki dyniowe. Spróbujcie sami, bo ja już wiem, że z pewnością do tego przepisu powrócę.

Do przygotowania naszych rożków potrzebne nam będą:

  • 200 gramów cukru,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 12 łyżeczki mielonych goździków,
  • 12 kg mąki pszennej,
  • 150 gramów masła,
  • 50 gramów suszonej żurawiny,
  • 2 jajka,
  • ok. 300 ml purée z dyni, (jak zrobić purée znajdziecie w tym przepisie),
  • kilka orzechów do ozdoby,
  • 12 szklanki maślanki.

Do dużej miski wsypujemy: cukier, proszek do pieczenia, imbir, gałkę, cynamon, sól, goździki, sodę i mąkę. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach zimne masło, maślankę, żurawinę i puree z dyni. Ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Warstwa ciasta nie powinna być wyższa niż 5 cm. Ciasto dzielimy nożem na 4 kwadraty, które następnie dzielimy po skosie otrzymując 8 rożków.

Przeczytaj także:  Dyniowa tarta

Blaszkę z ciastem umieszczamy na 30 minut w zamrażarce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu blaszki z zamrażarki, wierzch naszych rożków smarujemy maślanką i posypujemy orzechami. Pieczemy do „suchego patyczka”, na złoty kolor, przez około 30 minut.

Dyniowe rożki

Rożki najlepiej smakują przekrojone na pół i posmarowane masłem cynamonowym. Do przygotowania masła cynamonowego potrzebne nam będą:

  • 100 gramów masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 i 12 łyżeczki cynamonu,
  • 14 łyżeczki soli.

Całość miksujemy na jednolitą masę. Masło najlepiej przygotować na dzień lub chociaż kilka godzin przed podaniem.

(Visited 189 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(Brak ocen)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: