Dynia jest warzywem u nas niedocenianym, chociaż od kilku lat przeżywa swój renesans. Sama muszę się przyznać, że przez długie lata kojarzyła mi się z piklami, za którymi nie przepadałam. Teraz każdego roku w sezonie dyniowym odkrywam ją na nowo. Dlatego też kiedy pojawiają się w sklepach dynie, próbuję różnych przepisów. Was też zachęcam do popróbowania, a wierzę, że i Wy ją polubicie.
Kilka już przeze mnie sprawdzonych przepisów znajdziecie tu na blogu. A dziś mam dla Was rożki dyniowe. Spróbujcie sami, bo ja już wiem, że z pewnością do tego przepisu powrócę.
Do przygotowania naszych rożków potrzebne nam będą:
- 200 gramów cukru,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1⁄2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1⁄2 kg mąki pszennej,
- 150 gramów masła,
- 50 gramów suszonej żurawiny,
- 2 jajka,
- ok. 300 ml purée z dyni, (jak zrobić purée znajdziecie w tym przepisie),
- kilka orzechów do ozdoby,
- 1⁄2 szklanki maślanki.
Do dużej miski wsypujemy: cukier, proszek do pieczenia, imbir, gałkę, cynamon, sól, goździki, sodę i mąkę. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach zimne masło, maślankę, żurawinę i puree z dyni. Ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Warstwa ciasta nie powinna być wyższa niż 5 cm. Ciasto dzielimy nożem na 4 kwadraty, które następnie dzielimy po skosie otrzymując 8 rożków.
Blaszkę z ciastem umieszczamy na 30 minut w zamrażarce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu blaszki z zamrażarki, wierzch naszych rożków smarujemy maślanką i posypujemy orzechami. Pieczemy do „suchego patyczka”, na złoty kolor, przez około 30 minut.
Rożki najlepiej smakują przekrojone na pół i posmarowane masłem cynamonowym. Do przygotowania masła cynamonowego potrzebne nam będą:
- 100 gramów masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 i 1⁄2 łyżeczki cynamonu,
- 1⁄4 łyżeczki soli.
Całość miksujemy na jednolitą masę. Masło najlepiej przygotować na dzień lub chociaż kilka godzin przed podaniem.