Drożdżowe racuchy z jabłkami

Mamy lato, ale za oknem siąpiący deszcz psuje wszystkim nastrój. Do tego temperatura też nas nie rozpieszcza. W taki dzień człowiek najchętniej zakopałby się w miękki koc z filiżanką herbaty i ulubioną lekturą. Niestety, to tylko marzenie, bo trzeba się zabierać do pracy i codziennych obowiązków domowych.

A jeżeli mowa o codziennych przyziemnych obowiązkach to pora pomyśleć o tym, co w taki dzień zrobić na obiad. Może jakieś szybkie danie jednogarnkowe, albo kasza z gulaszem? W sumie ja w chłodne dni preferuję rozgrzewające zupy, więc może zupa? Z braku konkretnego pomysłu pytam męża: „Kochanie co zjadłbyś dzisiaj na obiad?”. A on spojrzał na mnie znad rozłożonej przed nim pracy, popatrzył w okno i odpowiedział: „Taka przygnębiająca pogoda za oknem, że zrób coś optymistycznego”.

No ludzie, trzymajcie mnie! Ale sobie wymyślił! Oczekiwałam konkretnej odpowiedzi typu „zjadłbym kurczaka”, pierogi czy coś innego, a tu masz babo placek! Optymistyczne danie… zamyśliłam się… no masz babo placek… placek… i nagle w mojej głowie pojawiły się wspomnienia z dzieciństwa. Mama stojąca przy piecu z patelnią w dłoni i zapach… Już wiem!

Przeczytaj także:  Domowe wędliny - schab suszony w przyprawach
apple
apple / Neil Tackaberry – https://​flic​.kr/​p​/​e​9​g​QQf

Pomysł, i to tak jak chciał Mąż – tchnący optymizmem, na obiad już mam. Zrobię pachnące cynamonem racuchy mojej Mamy, z jabłkami. Do przygotowania naszych racuchów będziemy potrzebować kilku składników:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3–4 jabłka,
  • 50 gramów drożdży,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • szczypta papryki chili,
  • olej do smażenia.

Drożdże z jedną łyżką cukru rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby zaczyn mógł nieco podrosnąć. W międzyczasie przesiewamy do dużej miski mąkę. Do mąki dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i papryki chili oraz cynamon. Może Was dziwi dodatek chili w takim daniu jak racuchy, ale ta odrobina ostrości sprawia, że danie jest bardziej wyraziste. Mieszamy sypkie składniki, a następnie robimy w nich dołek, do którego wybijamy 2 całe jajka. Następnie wlewamy do miski szklankę ciepłego mleka.

Gdy drożdżowy zaczyn nieco podrośnie, wlewamy go także do miski i całość wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cienkie półplasterki.

Przeczytaj także:  Leśny Mech

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, dodajemy rodzynki oraz pokrojone jabłka i mieszamy delikatnie łyżką (tak, by kawałki jabłek pokryły się naszym ciastem). Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju i nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Obsmażamy nasze racuchy z dwóch stron na złoty kolor.

Racuchy
Racuchy / echolvd

Zapach i smak tych złocistych racuchów z pewnością przywoła na Wasze twarze błogi uśmiech, a tym samym tchnie w Was optymizm, nawet w tak dżdżysty dzień jak dziś :).

(Visited 966 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: