Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Nic nie poprawia tak humoru z rana jak dobre śniadanie. A gdy jest przygotowane przez ukochaną osobę i budzi nas swoim zapachem jeszcze nim otworzymy oczy, to już jest gwarancją udanego dnia. Takie właśnie śniadanie przyda nam się, gdy dopada nas jesienna chandra, a za oknem szaro i ponuro.

Dlatego dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić prostym przepisem na drożdżowe bułeczki, które „rozświetlą” każdy poranek. Do przygotowania tych pyszności niezbędne nam będą:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 gramów drożdży,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 80 gramów masła,
  • 3 jajka.

Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Przykrywamy naczynie ściereczką i pozostawiamy, aby drożdże trochę podrosły.

drozdze-rosnace
Wild yeast / Derrick Moreno – https://​flic​.kr/​p​/​4​x​E​hCV

W międzyczasie przygotowujemy mąkę, którą przesiewamy do miski. Dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Do składników suchych dodajemy jajka, wlewamy przestudzone masło i na końcu drożdże z mlekiem. Ciasto wyrabiamy na gładką masę. Ja dla szybszego efektu zrobiłam to za pomocą robota kuchennego używając haka.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Można je na przykład położyć w pobliżu ciepłego kaloryfera. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez około 40–60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.

Przeczytaj także:  Francuskie cycki kurzęce

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszce pamiętając, aby pozostawić dość duże przerwy między nimi, ponieważ jeszcze sporo nam urosną.

Uformowane bułeczki możemy z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, aby ich skórka ładnie błyszczała po upieczeniu (ja tego nie zrobiłam, więc moje są nieco matowe). Ponownie odkładamy ciasto w ciepłe miejsce i pozostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury około 170 stopni Celsjusza.

buleczki-drozdzowe

Podrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 – 35 minut na złoty kolor do tak zwanego suchego patyczka. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być dżem, powidła, masło orzechowe czy twarożek. Zapewniam Was jednak, że z samym masłem smakują równie wybornie.

Oceń artykuł:


(3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: