X

Domowa wuzetka

Któż nie zna ciasta zwanego popularnie WZ lub wuzetką. To jedne z najpopularniejszych ciast. Tajemnicza nazwa tego ciasta pochodzi z przełomu lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Wzięła się od warszawskiej trasy W‑Z, w pobliżu której w cukierni sprzedawano ten wypiek.

Więc dziś zapraszam Was na kawałek pysznej domowej wuzetki. Potrzebne nam do tego będą:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 12 szklanki oleju,
  • 400 ml kefiru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 słoik dowolnego dżemu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 800 ml śmietany 30%,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 4 opakowania śmietan-fixu (Dr. Oetker),
  • 50 gramów czekolady.

Jajka, cukier, olej, kefir i pół słoiczka dżemu mieszamy mikserem na jednolitą masę. Następnie dodajemy do masy produkty sypkie czyli kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wszystko razem miksujemy. Ciasto wylewamy na posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę wraz z 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 4 opakowaniami śmietan-fixu ubijamy na puszystą masę. Ostudzone ciasto smarujemy z wierzchu pozostałą częścią dżemu, na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy nożem powierzchnię śmietany i na górę ścieramy na tarce czekoladę. Smacznego 🙂

Wuzetka / Angela P.
(Visited 491 times, 4 visits today)
Kategorie: Coolinarki
Tagi: ciasto
Podobny artykuł
Disqus Comments Loading...