Domowa focaccia – aromatyczne pieczywo rozmarynowe

Dzisiaj zapraszam Was do spróbowania wypieku rodem z Włoch. Mowa tu o focaccii, czyli pieczywie, które we Włoszech jest podstawą pizzy. Focaccia występuje w wielu odmianach z różnymi przyprawami i często zastępuje chleb. Takie pieczywo nadaje się do jedzenia zarówno jako ciepła przystawka, dla zaspokojenia pierwszego głodu przed obiadem, jak i na zimno jako podstawa przygotowywanych kanapek.

Sięgnęłam po ten przepis właśnie w momencie gdy zabrakło mi chleba, a z powodu choroby wyjście do sklepu okazało się niemożliwe. Przygotowanie takiego „chlebka” wbrew pozorom okazało się mało skomplikowane, a smak i aromat takiego pieczywa wynagradza trudy jego przygotowania. Do przygotowania naszej focacci potrzebujemy:

  • 500 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 13 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 25 gramów łuskanych ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki zmielonego rozmarynu,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (250ml) z dodatkiem cukru i pozostawiamy w garnuszku do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do mąki sól, zmielony pieprz, suszony czosnek i zmielony rozmaryn.

Przeczytaj także:  Francuskie cycki kurzęce

Gdy drożdże zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, dodajemy jaja, oliwę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto powinno odchodzić od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto urośnie, ponownie je wyrabiamy na gładką masę. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą blaszce do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrośnie, robimy w nim co kilka centymetrów niewielkie wgłębienia palcem. W miejscach wgłębień wkładamy małe gałązki świeżego rozmarynu. Powierzchnię focacii smarujemy oliwą i posypujemy ziarnami czarnuszki oraz ziarnami słonecznika.

Focaccia 1 / Satinn

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 20 minut, aż nabierze złocistego koloru. Podajemy według uznania – albo na ciepło, albo na zimno. Moja focaccia prezentuje się następująco. A jak smakuje? Sprawdźcie sami 🙂

Focaccia 2 / Satinn
(Visited 62 times, 1 visits today)

Oceń artykuł:

(1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Podobało się? Podziel się z innymi: